U Novom Gradu maturanti su uplatili sredstva u dobrotvorne svrhe, umjesto da novac potroše za odjeću za matursko veče. Maturanti Gimnazije “Petar Kočić” novac će uplatiti za liječenje školskog kolege.

Gimnaziju “Petar Kočić” u Novom Gradu ove godine završava 56 učenika. Pomoć školskom drugaru nije njihova prva dobrotvorna akcija u toku školovanja. Darivali su krv i pomagali osobama s posebnim potrebama i ugroženima.

– Ove godine zbog virusa korona nismo u mogućnosti proslaviti maturu na način na koji su to proslavljale prethodne generacije, zatim smo došli na ideju da novac koji bi dali za neku veću proslavu dadnemo nekome kome je pomoć potrebna, odnosno u humanitarne svrhe. Lično mi je drago što se cijela generacije složila sa ovom idejom – rekao je Aleksa Gajić, maturant Gimnazije “Petar Kočić” Novi Grad, a na njegove riječi nadovezao se Savo Savić, učenik generacije.

– Ova generacije je jedna od najsložnijih generacija do sada. Veoma sam zadovoljan što ipak bili smo na toj distanci, nismo se mogli viđati, a opet smo uspjeli da se složimo i da doniramo za našeg sugrađana i našeg, naravno, učenika -rekao je Savo Savić.

Ova generacija maturanata Gimnazije “Petar Kočić” je posebna, ističu u ovoj školskoj ustanovi.

– Talentovani su, vrijedni su, humani su, što su pokazali i ovim sojim gestom, kojim su iskazali želju da dio novca koji su planirali da utroše na spremanje za mtursko veče doniraju u humanitarne svrhe – poručila je Amela Safić – Šabić, profesor u Gimnaziji “Petar Kočić”.

Zoran Marić, direktor Gimnazcije “Petar Kočić”, ponosan je na ovu generaciju.

– Od kada ja radim, nekih 20 godina, nije bilo takvih gestova. Zbog toga je ova generacija tako posebna – rekao je Marić.

Iako ih putevi sada vode na razne strane, maturanti novogradske Gimnazije poručuju da će i dalje biti složni, pogotovo ako je riječ o humanim djelima.

Izvor: RTRS