Vedar duh i vitalan izgled bake Mare Kragulj iz sela Rakelići kod Prijedora uspješno skrivaju životno breme koje ova vremešna starica, iako izboranog lica, sa osmijehom nosi već čitav vijek.

Na listu malobrojnih stogodišnjaka u Srpskoj Mara se upisala 10. juna, a 100. rođendan proslavlja danas uz pjesmu, neizostavnu tortu i svjećice.

Iako je bez supruga i djece, njena mnogobrojna porodica potrudila se da organizuje proslavu za pamćenje, jer je Mara, kako kažu, cijeli svoj život podredila njima, pomažući im kad god je trebalo.

– Uvijek se svima našla pri ruci. U znak zahvalnosti zbog svega što je činila za nas priredili smo joj proslavu 100. rođendana u jednom restoranu. Zbog ograničenja od 50 osoba okupiće se samo najbliža porodica, a komšije i prijatelje ugostićemo u nedjelju u Marinoj kući – ističe Milan Rokvić, Marin bratić, koji se već nekoliko godina stara o njoj.

Dodaje da je Mara prvorođeno žensko dijete u braku Mlađena i Krstine Rokvić i da je jedina živa od njihove osmoro djece. Iza sebe ima dva braka, a pola svog života provela je u Austriji, gdje je zaradila penziju.

– Prvi put se udala sa 20 godina i u tom braku je rodila sina koji je umro tokom Drugog svjetskog rata. Sa drugim suprugom, koji je davno preminuo, nije imala djece. Radila je kao sobarica u Beču, gdje je živjela do duboko u starost. U rodne Rakeliće vratila se prije nekoliko godina i sve doskora je živjela sama u svoj kući, a moja porodica ju je svakodnevno obilazila – navodi Rokvić i dodaje da baka Mara sada živi s njegovom porodicom.

Rokvić priča da je njegova tetka, uprkos nanizanim godinama, relativno dobrog zdravlja, pamćenje je odlično služi, a nema problema ni sa vidom.

– Malo je muči visok pritisak, ali za njene godine to je ništa. I dalje hoda bez poteškoća, sama održava higijenu i pomoć joj je neophodna samo kad je u pitanju pripremanje hrane. Događaje koji su se dešavali za vrijeme Drugog svjetskog rata prepričava od riječi do riječi, baš onako kako su se zbili. Ništa ne zaboravlja. Insistira da sama uzima propisane lijekove, a kada uskočim da joj pomognem, uvijek mi kaže: “Dijete, da ja nisam znala šta radim, ne bih ovoliko godina doživjela” – sa osmijehom pripovijeda Milan.

Najstarija Prijedorčanka, priča Rokvić, veoma je aktivna. U stanju je da po pola dana plijevi baštu, a strastveni je obožavalac Novaka Đokovića, čije teniske mečeve ne propušta. Baka Mara mnogo voli i predsjednika Milorada Dodika, kojeg nerijetko poistovjećuje sa Titom.

Na proslavi 100. rođendana, prisustvovao je i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Titula

Na petom, tradicionalnom izboru za “Mis baka” koji je održan 2003. godine u Prijedoru baka Mara Kragulj sa svojih 83 godine ponijela je titulu mis vitalnosti, iako su broje kandidatkinje bile i po 20 godina mlađe. Plaketu koju je dobila te večeri brižljivo čuva, kao i stari album sa fotografijama u kojem su zabilježeni momenti značajnih životnih događaja.

Izvor: Glas Srpske