Mršavljenje je dugotrajan proces koji zahteva strpljenje i trud. Čak i ako sledite dijetu i rigorozno trenirate, verovatno ćete u nekom trenutku gubiti živce jer telesna težina stagnira i čini se kao da ne možete da se pomerite s mrtve tačke.

Umesto da ste pod stresom, promislite šta radite pre spavanja.

Naime, rituali koje sledite uveče mogu i te kako da utiču na metabolizam, a posledično i na cilj koji ste sebi zadali, piše index.hr.

Istraživanja su pokazala da je za rezultate i te kako važno da dovoljno spavamo. To znači sedam do devet sati sna. Postoje još neki efikasni večernji alati za gubitak kilograma koji bi mogli da vam pomognu da liniju dovedete do savršenstva.

1. Soba niže temperature

Stručnjaci tvrde da je idealno spavati u sobi u kojoj je temperatura vazduha oko 18°C jer će to podstaći vaš metabolizam. Nekoliko istraživanja pokazalo je da hladnije okruženje aktivira smeđe masne ćelije koje su odgovorne za termoregulaciju. Kad spavate u hladnijoj sobi ili bez odeće, telo će sagorevati energiju da bi ga održalo toplim.

2. Odlazak u krevet i buđenje u isto vreme

Ako imate neredovnu rutinu, možda ćete se gojiti ili nećete mršaviti. Ako ne idete u krevet i ne ustajete svakog dana u isto vreme, proizvodnja melatonina nije ujednačena i to utiče na san. Sutradan ćete se osećati iscrpljeno i na kraju žudeti za visokokaloričnim zalogajima.

3. Tehnologija

San mogu da naruše gedžeti. Istraživanja su pokazala da plavo svetlo koje emituju mobilni telefoni, laptop računari i tableti odlaže proizvodnju melatonina. Zato vam je potrebno više vremena da utonete u san i budite se umorni. Pokušajte da ne koristite tehnologiju dva sata pre odlaska u krevet, te takve uređaje nemojte unositi u spavaću sobu ili uključite noćni režim rada.

4. Hrana

Hrana pre spavanja može da poremeti san. Ako ste užasno gladni i ne možete da odolite iskušenju, posegnite za namirnicama koje su bogate proteinima. One će podstaći metabolizam, ali i uticati na rast mišića. Možete da popijete čaj poput kamilice ili mente, koji smanjuje apetit, popravlja probavu i opušta živce.

5. Trening otpora

Telesna aktivnost pre spavanja pomaže telu da se osobodi stresa i ubrza metabolizam. Kardio i aerobne vežbe su dobar odabir, ali za sagorevanje sala najefikasniji je trening otpora. Plivanje ili dizanje tegova su fantastične aktivnosti za kasnije sate jer vas neće preterano razbuditi, a dovešće telo do stanja u kojem sagoreva kalorije čak i kad spavate.

Izvor: Prva.rs