Da li ste se ikada zapitali zašto se osjećate tako umorno, turobno, pospano, depresivno ili melankonično kada pada kiša, ili kada je dan jednostavno siv i tmuran, odnosno kada je oblačno? Čak i ako ne osjećate neku od ovih ‘težih’ emocija, u ovakvim danima vam se ipak makar ponekad desi da vam bude malo dosadno, odnosno da poželite samo ljenčariti i biti ostavljeni na miru.

Ukoliko kišni dani i sivi oblaci utječu na vaše raspoloženje – sasvim je sigurno da niste jedini na svijetu. Loše raspoloženje izazvano lošim vremenom je toliko uobičajeno da čak postoji i medicinski naziv za njega, poznat kao Sezonska depresija (ili Seasonal affective disorder (SAD)).

Serotonin i Melatonin

Prema nekim studijama, za loše raspoloženje u toku kišnih dana odgovorna su dva hormona: Serotonin i Melatonin.

Serotonin je hemikalija koja nam pruža opšti osjećaj blagostanja, energije i dobrog raspoloženja. Kada je razina serotonina niska, veće su šanse da ćemo se osjećati pospanim, umornim, i generalno lošije raspoloženim.

Melatonin je, s druge strane, hemikalija koja nam pruža osjećaj pospanosti. Kada naše oči detektuju tamu one šalju signal do mozga koji zatim otpušta hormone melatonina koji inače služi u tijelu i za uspostavljanje ciklusa spavanja.

Važno je napomenuti da se veza između ovih hormona i lošeg raspoloženja tokom ‘sivih i tmurnih’ dana još uvijek proučava, iako se generalno vjeruje da su dokazi poprilično očigledni. Poznato nam je da mozak otpušta serotonin, koji nam podiže nivo raspoloženja, kada oči detektuju svjetlo, a melatonin, koji nas uspava, kada detektuju tamu.

Kada je nebo vedro, spavamo duže i bolje

Iako nam se može učiniti da pavamo bolje i duže kada je oblačno, kišovito ili generalno tmurno vrijeme, naučnici tvrde da ipak spavamo bolje kada je nebo vedro.

Istraživači sa Sveučilišta u Rochesteru u New Yorku proveli su studiju koja je uključila 43 sudionika koji su vodili ‘dnevnike spavanja’ 105 dana. Istraživači su zatim uporedili rezultate dnevnika spavanja sa bazom podataka o vremenskim prilikama, te otkrili da su sudionici spavali mnogo bolje i duže kada je vani bilo vedro nebo.