Predsjednik Sindikata medija i grafičara Republike Srpske Nikola Šobat poručio je da je radnike u medijima, koji blagovremeno obavještavaju javnost, potrebno nagraditi, bodriti i pomoći im da se osjećaju vrijedni svoje struke i rada koji obavljaju.

Šobat je istakao da je ova profesija omalovažena, a da su zaposleni u ovoj oblasti uvjek angažovani u svim teškim trenucima i na licu mjesta.

On je upitao kako se danas osjećaju radnici u medijima poslije svega što su izvještavali, a povodom blagovremenog i tačnog informisanja građana u trenucima vanrednog stanja nastalog pandemijom virusa korona.

Šobat je pohvalio sve radnike zaposlene u javnim i privatnim medijima, radio-televizijskim, internetskim portalima i štampanim medijima koji su dosljedno radili svoj posao i blagovremeno izvještavali stanovništvo.

– Većini su plate ostale iste, ako nisu i smanjene uprkos povećanom obimu profesionalnih zadataka. Neki možda i jesu dobili jednokratne pomoći, a većina ne, i da li će uspjeti da to ostvare ili će ta sredstva koja dobiju poslodavci u medijskim kućama to podjeliti kako oni sami znaju ili kako su već navikli? Najmanje ili nikako radniku – rekao je Šobat.

U saopštenju Sindikata medija i grafičara navode se podaci ankete koju je sprovelo Udruženje “BH novinari”, a, prema kojoj je samo 13 odsto novinara u BiH bilo dodatno plaćeno za rad tokom epidemije virusa korona.

Više od 10 odsto novinara u BiH ostalo je bez posla od proglašenja epidemije, a čak 62,50 odsto anketiranih novinara navelo je da je obim njihovih radnih zadataka znatno povećan.

– U samim pres-konferencijama novinari su bili daleko profesionalniji, da ne kažem i edukovaniji, u odnosu na loše organizovane konferencije za novinare. I opet oni su tu i u narednim vremenima i okolnostima i uvjek na visini zadatka – istakao je Šobat.

Izvor: SRNA/RTRS