Zakon o zaštiti od nasilja u porodici od 1.maja ne tretira se kao prekršaj već kao krivično djelo.

Primjenjuju se hitne mjere zaštite žrtve, a novim Zakonom biće kažnjeni svi koji ne prijave nasilje u porodici. Nadležni Zakon već primjenjuju u praksi.

Nasilje u porodici, pa i sama prijetnja da će biti izvršeno nasilje od sada je krivično djelo. Prekršajne sankcije zamijenjene su hitnim mjerama zaštite koje se izriču u roku od 24 časa. Počinilac nasilja udaljava se iz stambenog prostora i zabranjuje se približavanje i kontaktiranje nasilnika sa žrtvom.

– Nama su tu posebno problem povratnici u činjenju nasilja u porodici, tako da imamo takvih slučajeva više i to je nešto što pratimo u kontinuitetu – izjavio je pomoćnik načelnika PU Prijedor Zoran Inđić.

U cilju sprečavanja nasilja u porodici uspostavljena je saradnja, u kojoj učestvuju sve bitne institucije. To je od posebnog značaja u sprečavanju nasilja u porodici.

– Sada kroz ovaj novi zakon mi ćemo, naravno, težiti dosljednoj implementaciji, svega što stoji u zakonu. Mi smo u proteklom periodu imali jedan radni sastanak svih subjekata zaštite – izjavila je socijalna radnica CSR Prijedor Marijana Stanić.

Odluku o izvršenom nasilju o podizanju optužnice ili obustavljanju postupka donosi tužilac. Izmjenom Zakona, značajnu ulogu krivičnog predmeta ima procjena rizika policijskog službenika i socijalna anamneza Centra za socijalni rad.

– Ono što je izmjena sada je vezano za kažnjavanje je ta što će sada cijeli taj postupak biti u krivičnom postupku. Znači, ne postoji više prekršajni postupak, osim kod izricanja hitnih mjera i mjera zaštite koje će dalje ostati u prekršajnom postupku – izjavila je okružni javni tužilac OЈT Prijedor Slađana Marić.

Za neprijavljivanje nasilja u porodici slijede prekršajne kazne zaposlenima u obrazovnoj, socijalnoj i zdravstvenoj ustanovi od 1.000 do 3.000 maraka. Članu porodice od 300 do 900 maraka, a policijskom službeniku slijedi kazna u skladu sa zakonom koji se uređuje u oblasti policije.

Izvor:RTRS