Generalni sekretar PDP, Milko Grmuša, izjavio je danas da je civilizacijski neprihvatljivo, pravno nezabilježeno i diplomatski skandalozno ponašanje visokopozicioniranih funkcionera SDA Šefika Džaferovića i Bisere Turković koji zloupotrebljavaju zajedničke institucije BiH kako bi štitili osuđene ratne zločince.

– Husein Mujanović je osuđen za izvršenje jezivih ratnih zločina nad civilima i ratnim zarobljenicima srpske nacionalnosti u Sarajevu i potpuno je nedopustivo da SDA vrši snažan pritisak kako bi njegova odgovornost bila izbjegnuta, samo zato jer je dotični Bošnjak, dok su žrtve Srbi. Ovakav stav na najogoljeniji mogući način pokazuje koliko je SDA licemjerna kad je riječ o zahtjevima za procesuiranje odgovornih za ratne zločine tokom nesrećnog građanskog rata u BiH, jer se ta stranka vodi dvostrukim aršinima kad je riječ o ratnim zločinima, pri čemu očigledno za njih postoje žrtve za čije stradanje je potrebno kazniti odgovorne, kao i što postoje srpske žrtve za čije stradanje ne da nikog nije potrebno kazniti, nego po ponašanju SDA proizilazi da počinioce zločina nad srpskim žrtvama zapravo treba odlikovati – izjavio je Grmuša.

Prema njegovim riječima, stiču se politički uslovi da predsjedavajući Savjeta ministara BiH pokrene proceduru smjene Bisere Turković sa mjesta ministra inostranih poslova.

– Podjela vlasti i vladavina prava su temelji Ustava državne zajednice BiH. Svojim ponašanjem koje se svodi na davanje podrške osuđenim ratnim zločincima Bisera Turković jasno pokazuje da ne pripada političarima modernog demokratskog opredjeljenja i zbog toga je neophodno da se predsjedavajući Savjeta ministara BiH jasno i javno odredi o njenom ponašanju, preduzme odgovarajuće korake kako bi diplomatski predstavnici Srbije bili zaštićeni od njenog šikaniranja, te pokrene proceduru njene smjene koju treba da podrže svi predstavnici Republike Srpske u zajedničkim institucijama BiH – istakao je Grmuša.

Izvor: Srpskainfo