U prvih šest mjeseci ove godine, održano je povoljno stanje bezbjednosti na području Policijske uprave Prijedor, saopšteno je novinarima. Povoljna bezbjednosna situacija održana je iako su u pomenutom periodu policijski službenici bili dodatno usmjereni na postupanje u skladu sa situacijom nastalom širenjem virusa korona, rekao je načelnik PU Prijedor Sretoja Vujanović. On je podsjetio na kriznu situaciju u maju, kada je došlo do upotrebe vatrenog oružja prema policiji. Tada su angažovanl dosta veliki resursi MUP-a RS da bi, nakon devet sati blokade objekta, pripadnici policije uspješno riješili zadatak, bez ugrožavanja ičije bezbjednosti. Za prvih šest mjeseci 2020. godine, evidentirano je 449 krivičnih djela, stoje za 54 djela, odnosno 10 % manje u odnosu na isti period prošle godine. Procenat rasvijetljenosti krivičnih djela po nepoznatom izvršiocu je visok i iznosi 66% dok je ukupna rasvijetljenost krivičnih djela iznosila 87%.

Došlo je do pada krivičnog djela teška krađa za 20% i evidentiranih krađa za 30%. što se tiče imovinskih krivičnih djela, izdvojiću akcije “Insajder” i “Lavirint” u kojima je rasvijetljeno više krivičnih djela teške krađe i jedno krivično djelo razbojništva. Sve to doprinijelo je povoljnijem bezbjednosnom ambijentu – rekao je Vujanović.

U navedenom periodu evidentirana su 23 krivična djela i 20 prekršaja iz oblasti zloupotrebe opojnih droga.

Operativnim radom u akciji kodnog naziva „Plantaža”, prije nekoliko dana smo na području Prijedora otkrili zasad biljke koja izgledom podsjeća na marihuanu. Kod lica koje se dovodi u vezu sa ovim zasadom pronašli smo oružje i minsko-eksplozlvna sredstva – izjavio je Vujanović.

Manje je krivičnih djela protiv života i tijela, za oko 40% u odnosu na uporedni period, iz ove oblasti nema nerasvijetljenih djela, a izvršeno je 26 krivičnih djela. Od toga 22 se odnose na tjelesne povrede, a četiri na teške povrede. Od ovih 26 djela, tri su počinjena od strane nepoznatog tzvršioca i sva su rasvijetljena, izjavio je načelnik Sektora kriminalističke policije Goran Mikanović.

Iz oblasti privrednog kriminaliteta evidentirano je 36 krivičnih djela, a materijalna šteta pričinjena izvršenjem ovih krivičnih djela iznosi preko 1.758.000 KM. Iz PU Prijedor napomenuli su da je poseban akcent stavljen na rasvjetljavanje djela koruptivnog karaktera. U nastavku akcije “Tabako”, za šest mjeseci ove godine, podnesena su dva izvještaja protiv četiri lica za počinjena dva krivična djela nedozvoljene trgovine, a izvršeno je oduzimanje oko 120 kilograma rezanog duvana i preko 3.100 kutija cigareta bez akcizne markice. U prvoj polovini godine, na području PU Prijedor, evidentirano je i kontrolisano 674 ilegalnih migranata, od čega je najviše migranata iz Pakistana (147) i Maroka (138). Najviše migranata evidentirano je u junu, budući da su u prethodnim mjesecima bile pojačane kontrole granica zbog sprečavanja širenja virusa korona. Evidentirana su tri krivična djela krijumčarenja ljudi, a u okviru akcije „Egipat“, podnošenjem izvještaja Tužilaštvu BiH, prijavljeno je pet lica. Stanje javnog reda i mira bilo je stabilno, a nije bilo značajnijeg kršenja epidemioloških mjera od strane građana. Načelnik Sektora policije PU Prijedor Mario Milašin rekao je da je, u izvještajnom periodu, iz oblasti javnog reda i mira ukupno evidentirano 449 prekršaja. Svi javni skupovi koji su održani na području ove uprave, protekli su bez incidenata.

Z.J./Kozarski