Egzekucija vođe „škaljaraca“ Igora Dedovića i njegove desne ruke Stevana Stamatovića, ali i nedavna likvidacija njegovih saradnika Alana Kožara i Damira Hadžića, dovele su ovu kriminalnu grupu u znatno oslabljenu poziciju u odnosu na konkurentski klan

Ja sam vas napravio, ja ću i da vas uništim!

Ovu poruku uputio je, navodno, još krajem 2014. Slobodan Kašćelan, koji se s grupom okupljenom oko njega iz škaljarskog klana tada odvojio u novi – kavački. Razlog njegove ljutnje i oštre pretnje dojučerašnjim saradnicima navodno je bio sukob unutar do tada jedinstvene kriminalne grupe, a koji je izbio među članovima posle nestanka više od 200 kilograma kokaina iz jednog stana u Valensiji.

S jedne strane, ostali su Kašćelan, Radoje Zvicer i Igor Božović, dok su vođstvo drugom grupom, prema policijskim evidencijama, preuzeli braća Jovan i Igor Vukotić i pokojni Igor Dedović.

Sledi osveta

U ratu nekadašnjih saradnika, koji je počeo te 2014. ubistvom Gorana Radomana u Beogradu, u proteklih šest godina broj ubijenih dostigao je 50 osoba. Da je Kašćelan ozbiljno mislio ono što je rekao, potvrdilo se u poslednjih godinu dana, kada su redom ubijeni istaknuti članovi suparničkog tabora – Igor Dedović, Stevan Stamatović, a pre nekoliko dana i Alan Kožar i Damir Hadžić.

U pritvoru Jovan Vukotić, jedan od vođa „škaljaraca“
U PRITVORU JOVAN VUKOTIĆ, JEDAN OD VOĐA „ŠKALJARACA“ FOTO: PRINTSCREEN/ INSTAGRAM

– Škaljarskom klanu najteži udarac zadat je ubistvom Igora Dedovića u Atini 19. januara, jer je Jovan Vukotić u pritvoru u Crnoj Gori, a njegov brat Igor u bekstvu. Iako nisu slovili za vođe, Kožar i Hadžić su bili važne karike i veoma bitni ljudi za funkcionisanje ove kriminalne grupe, naročito u poslednjih godinu dana, kada se klan osuo – kaže izvor Kurira.

On podseća i da je tokom rata dva klana, koji je prevazišao sukob zbog droge i vodi se do istrebljenja, prošle godine ubijen otac Igora i Jovana Vukotića, Veselin Vukotić. Čitulje koje su tada dali sinovi najbolje opisuju koliki im je udarac smrću oca zadat.

– Ponestalo mi je reči. Nismo stigli da se oprostimo pred tvoj večni odlazak na junačko Čevo. Tvoja smrt je danas probudila ono što sam zadnjih godina umirivao u sebi. Svako zna šta mu je činiti! Obraz ćemo sačuvati kako si nas učio celog života, a život je prolazan. Neka ti je večna slava i hvala – napisao je u čitulji Jovan Vukotić.

Stradao i advokat

Krajem jula 2018. brutalno je ubijen i poznati beogradski advokat, dugogodišnji zastupnik Luke Bojovića koji blisko sarađuje sa škaljarskim klanom, Dragoslav Miša Ognjanović.

Kriminolog Dobrivoje Radovanović slaže se da su „škaljarci“ oslabljeni i da će im sada biti teže da osvete prethodne likvidacije.

– Škaljarci su sada oslabljeni, ali to ne znači da se ovaj klan gasi. Možemo samo navesti da su „kavčani“ sada u blagoj prednosti. Škaljarci se sada moraju organizovati jer će sigurno neko preuzeti poslove koje su radili Kožar i Hadžić, ali brzo se vraćaju na stare staze – smatra Radovanović.

BOŽA SPASIĆ

Ovaj rat je kao utakmica!

FOTO: MARINA LOPIČIĆ

Božidar Spasić, bivši operativac DB, kaže za Kurir da ubistvo Kožara i Hadžića ne znači kraj škaljarskog klana, ali smatra da „kavčani“ imaju blagu prednost jer im pomažu neke obaveštajne službe. Na to, prema Spasićevim rečima, upućuje činjenica da imaju „tačan tajming i idealne uslove za egzekuciju“.

– Rat „kavčana“ i „škaljaraca“ izgleda poput neke utakmice. Kao da više nisu zainteresovani za prevlast na tržištu, već su im bitna samo ubistva pripadnika suparničkih grupa i sve to se pretvara u jednu veliku krvnu osvetu. Postoji mafijaška zakletva odranije da se „mora“ osvetiti glava svakog člana grupe, ali u poslednje vreme su počeli da preteruju s masovnim likvidacijama i zasad incijativu imaju „kavčani“ – kaže on i napominje da škaljarski klan brzo uvodi na scenu podmlađenu ekipu spremnu na sve.

– Po svemu sudeći, već u narednim nedeljama možemo očekivati novi talas, odnosno odgovor „škaljaraca“ – rekao je on.

ZLATKO NIKOLIĆ

Biće kratkog primirja

FOTO: MILENKOVIC MILOVAN

Kriminolog Zlatko Nikolić smatra da će posle likvidacije na Krfu zavladati „iznuđeno primirje“.

– Klanovi će se sada blago primiriti. Ubijaju se po principu jedno oni – jedno mi. Sad je red da „škaljarci“ odgovore na potez „kavčana“. Polako će „škaljarci“ pripremati novu vojsku i omladinu koju će poslati na novi zadatak. Rat ova dva zavađena klana ići će do istrebljenja i mnogo će proteći još vode i krvi da se oni ugase. Sve dok ima droge na tržištu, oni će se boriti i za drogu i za prevlast na tržištu.

I „KAVČANI“ NA METI

Vođe čudom preživele

FOTO: DETECTIVE-INFO.COM.UA, PRIVATNA ARHIVA

Na meti napadača našle su se i vođe kavačkog klana Slobodan Kašćelan i Radoje Zvicer. Kašćelan je bio ranjen u Novom Sadu 2016, a Zvicer prošlog meseca u Ukrajini. Obojica su preživela napade.

– Ubice su najčešće koristile pištolje i automatsko oružje, ali je za brojne likvidacije korišćen i eksploziv. Međutim, da su spremni da se prilagode različitim situacijama, svedoči i to što su pokušali vođu „škaljaraca“ Jovana Vukotića da otruju cijanidom dok je boravio u pritvoru u Centralnom zatvoru u Beogradu – podseća sagovornik Kurira.

KRVAVA SERIJA

Viđeniji članovi likvidirani širom Evrope

Igor Dedović i Stevan Stamatović

FOTO: PRIVATNA ARHIVA

Igor Dedović (43), vođa škaljarskog klana, i Stevan Stamatović (43) ubijeni su 19. januara kada su četvorica egzekutora ušla u restoran u predgrađu Atine i naočigled brojnih gostiju, dok su večerali sa suprugama i decom, u njih sasula nekoliko desetina hitaca i pobegla. Izrešetani su dok su sedeli na „oproštajnoj večeri“, jer su im navodno porodice doputovale u tu državu kako bi zajedno proveli novogodišnje praznike i sutradan je trebalo da se vrate u Crnu Goru. Prema ranijem pisanju grčkih medija, oni su imali čak pet stanova u ovom gradu i često su menjali lokacije, takođe, kod sebe su imali kriptovane telefone. Ubijeni Hadžić bio je produžena ruka Dedovića.

Goran Radoman

Goran Radoman (37) prva je žrtva krvavog rata, a sumnja se da ga je ubio kavački klan. Ubica ga je izrešetao sa 25 hitaca u garaži zgrade na Novom Beogradu. Veruje se da je likvidiran, jer je bio najodgovorniji za nestanak više od 200 kilograma kokaina u Valensiji 2014.

Veselin Vesko Vukotić

FOTO: PRINTSCREEN

Vesko Vukotić (69), otac Jovana i Igora Vukotića, koji su označeni kao navodne vođe škaljarskog klana, ubijen je 20. aprila 2019. u naselju Dobrota u Kotoru, a njegova likvidacija je i dalje nerasvetljena. Nepoznati napadač s kačketom na glavi kobnog dana u večernjim satima prišao je Vukotiću ispred porodičnih apartmana i u njega ispalio više hitaca, nakon čega je pobegao. Policija je za 48 sati od ubistva Vukotića privela i saslušala čak 26 pripadnika kavačkog klana, ali niko nije zadržan, niti procesuiran.

Dalibor Đurić

FOTO: PRIVATNA ARHIVA

Dalibor Đurić (35), visokopozicionirani član škaljarskog klana, ubijen je hicem iz snajpera 22. septembra 2016. godine, dok je izdržavao zatvorsku kaznu u spuškom zatvoru, gde se nalazio od oktobra 2014. Dva puta je bio na meti napadača – 2006, kada je ranjen u Kotoru, i 2011, kada je povređen u eksploziji bombe koja je bila postavljena u ulazu zgrade na Novom Beogradu.

Miloš Peruničić

FOTO: PRINTSCREEN

Miloš Peruničić (41) ubijen je 2. juna u Marbelji i to dok je nekome snimao glasovnu poruku na mobilnom telefonu. Na njega je, prema rečima očevidaca, iz automatskog oružja pucao muškarac u mornarskom odelu, koji je pobegao motorom. Beograđani Nemanja S. (22), Duško Š. (29) i Nikola D. (33) uhapšeni su zbog sumnje da su ubili Peruničića, a istraga se drži u strogoj tajnosti.

POKOLJ 

Ostali ubijeni „škaljarci“

FOTO: PRINTSCREEN KERKYRASIMERA.GR
 • Goran Radoman (37) izrešetan u podzemnoj garaži 15. februara 2015. na Novom Beogradu
 • Božidar Cicmil (32) likvidiran 19. oktobra 2015. godine u Mostaru, dovođen
 • u vezu s ubistvom člana barskog klana Armina Muše Osmanagića
 • Goran Dučić (40), šef obezbeđenja Jovana Vukotića, pronađen kod mosta 16. juna 2016. u Novom Sadu
 • Ivan Lopičić ubijen u ulazu u zgradu 26. juna 2016. u kotorskom naselju Sveti Vrači
 • Goran Biskupović (28) i Miloš Bošnjak (25) ubijeni 6. septembra 2016, kada je napadač aktivirao eksplozivnu napravu ispod auta
 • Dalibor Đurić (35), visokopozicionirani član škaljarskog klana, hicem iz snajpera likvidiran 22. septembra 2016. u spuškom zatvoru
 • Radomir Đuričković (41) likvidiran 10. oktobra 2016. na Cetinju
 • Boško Božović (24) i Milan Peković (22) stradali 1. avgusta 2017. pripremajući eksplozivnu napravu
 • Petar Damjanović (37), ubijen pa zakopan, pronađen 14. oktobra 2017. u okolini Cetinja
 • Dražen Čađenović (31), blizak Alanu Kožaru, nastradao 29. marta 2018. u Podgorici, ispod njegovog auta postavljen eksploziv
 • Miodrag Kruščić (49) ubijen 21. maja 2018. u Podgorici, uhapšena višečlana kriminalna grupa
 • FOTO: PRINTSCREEN
 • Vasa Delibašić (45), blizak Alanu Kožaru, ubijen 29. juna 2018. u Baru
 • Dragoslav Miša Ognjanović (57), advokat, zastupao Luku Bojovića, ubijen 28. jula 2018. godine u Beogradu
 • Zijad Nurković (24), kum Alana Kožara, ubijen 19. aprila 2019. pred detetom i trudnom suprugom u Malagi
 • Veselin Vesko Vukotić (69), otac Igora i Jovana Vukotića, ubijen ispred kuće 20. aprila 2019. u Kotoru
 • Darko Mijović i Nikola Jovanović izrešetani na spavanju 13. maja 2019. u Berlinu
 • Bogdan Milić (37) ubijen 11. juna 2019. na Cetinju, povezivan sa „škaljarcima“, ali to zvanično nije dokazano
 • Igor Dedović (43) i Stevan Stamatović (43) ubijeni 19. januara u restoranu naočigled dece i supruga u Atini
 • Đorđije Božović (30) nastradao 3. marta od bombe koju je prevozio sa Aleksandrom Kekovićem (30) u Podgorici
 • Miloš Peruničić (41), blizak Kožaru, ubijen nasred ulice 2. juna u Marbelji dok je snimao govornu poruku na telefon
 • Alan Kožar (43) i Damir Hadžić (45) ubijeni dok su se vraćali sa plaže 23. jula sa 29 hitaca na grčkom ostrvu Krf

Kurir.rs / Ekipa Kurira