Kad se kaže da je epidemija virus Korona zahvatila sve segmente života, to nije prazna poštapallca političara i medije, već činjenica. Od krupnog kapitala pa do običnog radnika, svi osjećaju posljedice, neko više neko manje. Tako je i na Gradskoj tržnici. Zakupcl kažu da je očigledno da je kupaca manje, da je izostao i masovan dolazak dijaspore koji itekako utiče na prodaju. Primjetno je da stanovništvo manje troši pri kupovini, jer narod nema para, a najviše je kupaca u danima kad se isplaćuju penzije, kaže Milan Kantar, jedan od prodavača.

– Sve je manje i manje kupaca. Ova korona je čuda napravila. Naroda je sve manje, a velika je i besparica. Što dobiju daju za režije i zdravo đaci. Iz džepa u džep, tako je to. A osjeti se i manjak ljudi iz inostranstva. Inače, dijaspora pokupuje sve što donesemo, ali ove godine toga nema – priča Kantar.

Svježe domaće voće i povrće ipak je privlačna roba, pa se nekako uspije prodati, kaže Mladen Grujić, uzgajivač povrća iz Miljakovaca. Ipak, osjetan je manjak građana iz dijaspore. Ali s obzirom na cijelu situaciju Grujić nije nezadovoljan.

– Bilo je tako da uđemo u tu priču pa gdje se nađemo. Bar za sad je ispalo dobro, ipak, ovo je svježe i narod to nešto više traži. Cijena je možda malo jača, ali i mi spustimo cijene nekih proizvoda. Na kraju svako nađe što mu treba – kaže Grujić.

Domaći, kvalitetan i što je najvažnije, zdrav proizvod, to je ono što ih izdjavaja od velikih marketa, kažu zakupci.

Z.J./Kozarski