Samo dan nakon ubistva Slaviše Ćuluma u Banjaluci, Siniša Šakić zvani Kinez je čamcem ilegalno prešao rijeku Unu i na taj način pobjegao i sakrio se u Hrvatsku, otkriva izvor Srpskainfo.

Izvor uključen u istragu ove profesionalne likvidacije, pojasnio nam je da je na taj način Šakić pokušavao sebi napraviti alibi, odnosno dokazati policiji da u vrijeme ubistva Ćuluma bio van zemlje.

-Policija je prikupila dokaze da je on čamcem preko rijeke Une pobjegao u Hrvatsku, a zatim je otišao u Sisak, gdje je ranije dogovorio sa svojim jatacima da tu boravi jedno vrijeme – kaže naš izvor.

Kao motiv ubistva spominje se sukob između njih dvojice koji je trajao još od 2010. godine, kada su par puta pucali jedan na drugog, iako su prije toga pripadali istoj kriminalnoj grupi.

Nakon kriminalističke obrade Šakić je juče uz velike mjere obezbjeđenja doveden u Republičko tužilaštvo na ispitivanje.

Prema našim saznanjima tokom ispitivanja on se branio ćutanjem.

Pripadnici Uprave za organizovani i teški kriminalitet i Specijalne antiterostičke jedinice MUP RS u utorak su u prepunom kafiću u centru Banjaluke uhapsili Kineza.

Nakon njegovog hapšenja policija je pretresla vozila, ali i stan koji koristi osumnjičeni i tom prilikom su prikupili veći broj dokaza.

Foto: MUP RS

Portparol MUP Republike Srpske Mirna Miljanović je reka da su  pripadnici Uprave za organizovani i teški kriminalitet u utorak uz asistenciju SAJ-a izvršili pretrese na nekoliko lokacija u Banjaluci, a koje koristi osumnjičeni.

-Tom prilikom nađena je maskirna uniforma za koju postoji sumnja da ju je Šakić koristio prilikom ubistva Ćuluma, motorne kacige, pištolj „Glok“ sa izbrušenim serijskim brojem sa mecima, više mobilnih telefona, novac, automobil „BMW“, motocikl skuter „T-max“, kao i drugi predmeti koji se mogu dovesti u vezi sa izvršenjem krivičnog djela, a koji će biti vještačeni u krivičnom postupku – pojasnila je Miljanovićeva, navodeći inicijale osumnjičenog.

Dodala je da Uprava za organizovani i teški kriminalitet MUP Republike Srpske pod nadzorom Republičkog tužilaštva nastavlja dalje rad na ovom predmetu.

Podsjetimo, Slaviša Ćulum ubijen je 15. maja u Dragočaju kod Banjaluke, kada je sa automobilom krenuo prema gradu.

Ubice su mu napravile zasjedu i čekali da naiđe, a zatim ispucali najmanje jedan rafal iz automatske puške u njega. Od zadobijenih povreda Ćulum je preminuo na licu mjesta, a njegovo tijelo nađeno je skoro dva sata nakon ubistva i pronašla ga je njegova majka.

Poslije toga pokrenuta je velika policijska akcija i privedene su sve osobe koje su imale sukob ili su sarađivali sa Ćulumom, međutim uskoro su svi pušteni na slobodu.

Inspektori tada nisu zatekli Šakića na adresi stanovanja i raspisali su potjernicu za njim, a on je nakon 10 dana uhapšen na graničnom prelazu sa Hrvatskom. On je tada došao kao pješak, a graničnim provjerama je utvrđeno da je za njim raspisana potjernica i on je priveden.

Izvor blizak istrazi nam je pojasnio da je tokom saslušanja u policiji Kinez tada negirao bilo kakvu povezanost sa ubistvom Ćuluma i tvrdio je da je za vrijeme ubistva bio u Hrvatskoj, ali je tom prilikom odbio i poligrafsko isptivanje.

-Inspektori tada nisu imali dovoljno dokaza protiv njega i on je pušten na slobodu, ali je i pored toga policija sumnjala da je on ima veze sa ubistvom. Nakon što je policija prikupila dovoljno dokaza da je on ubica, uslijedilo je novo hapšenje Kineza – kaže naš izvor.

Foto: MUP RS

Maskirna uniforma

Iz policije tvrde da sada imaju neoborive dokaze protiv Siniše Šakića i da su razbili njegov lažni alibi da je u to vrijeme bio u Hrvatskoj.

– Nakon ubistva Ćuluma policija je objavila fotografiju na kojoj se vidi kako dvije osobe bježe na motociklu sa mjesta ubistva, a jedna od njih je bila u maskirnoj uniformu. Upravo takva uniforma pronađena je u Šakićevom stanu prilikom pretresa i sumnja se da je reč o istoj j odeći koju je nosio ubica na toj slici – dodao je izvor Srpskainfo blizak istrazi.

Izvor: Srpskainfo