smart

Iz kamiona prijedorskog preduzeća “Komunalne usluge” godinama po saobraćajnicama curi sumnjiva tečnost tokom transporta otpada. Rukovodstvo preduzeća to negira i, po svemu sudeći, nema namjeru da to spriječi.

Mještani prijedorskog naselja Čirkin Polje za Srpskainfo kažu da se iz njihovog naselja otpad odvozi ponedjeljkom u popodnevnim časovima, ali da istovremeno iza kamiona ostaju lokve sa otpadnim vodama.

– U ljetnjim mjesecima to je užasno, smrad iz te vode je nepodnošljiv! Nakon što kamion ode moramo čistom vodom da zalivamo ono što iz njega iscuri. Međutim, to je nedovoljno, jer se smrad osjeća još par dana, a vidljive su i fleke po ulicama dok ne padne jača kiša – kažu mještani.

Foto: Bojana Majstorović/RAS Srbija

Dodaju da sada, dok hara virus korona, još više strahuju zbog vode iz otpada, jer ne znaju šta u njoj sve ima.

– Bojimo se najviše zbog djece koja se igraju na ulici i gaze po vodi iz otpada. Uredno plaćamo odvoz otpada, a oni nas truju – kažu mještani.

Direktor preduzeća “Komunalne usluge”, Dujo Milanko, koji je u ovoj fotelji oko 20 godina, kaže da nije tačno da voda curi iz otpada po ulicama.

– Ja nisam primjetio niti je ko zvao, niti curi sada. Kupili smo dihtunge i promijenili ih na kamionima prošle godine i niko mi to nije rekao do danas da curi – kaže Milanko.

On tvrdi da će ići iza kamiona da provjeri da li nešto curi, ali ponovo demantuje da se to dešava.

– Provjeriću koji je kamion i gdje se to pojavljuje, ne može iz svih da curi, to je glupost. Ja idem za kamionima od šest ujutru, obilazim i nigdje ne curi. Uvijek kada kamion utovara otpad mora da ga i sabija, ali kako će procuriti voda – istakao je Milanko.

Međutim, iz Instituta za javno zdravstvo RS očigledno bolje poznaju problematiku odvoza otpada, nego u samom prijedorskom Komunalnom preduzeću. Vršilac dužnosti direktora ovog Instituta Branislav Zeljković kaže da neka vozila za transport komunalnog otpada sabijaju primljeni otpad da bi vozilo moglo da primi što više otpadaka.

– Taj način transporta je nepodesan kada otpad sadrži veću količinu vlažnih organskih otpadaka, te se kod sabijanja stvara tečnost koja se cijedi iz vozila. Higijenska dispozicija otpada nalaže da prilikom transporta otpad ne smije da curi, da se rasipa ili da se na bilo koji drugi način, odnosno putem čestica, širi u okolinu – kaže Zeljković.

Dodaje da je u slučajevima bilo kakvog rasipanja otpada ili curenja potrebno pronaći rješenje kako bi se ova praksa izbjegla.– Dok se to ne postigne, potrebno je češće, po mogućnosti svakodnevno, provoditi pranje i čišćenje ulica – zaključuje Zeljković.

Međutim, ulice u Čirkin Polju, kao i u većini prigradskih i gradskih naselja, nisu oprane godinama iako se svakodnevno zasipaju vodom iz otpada.

Podsjećamo, portal Srpskainfo je o ovom problemu pisao i prošle godine. I tada su Milanko i gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković uvjeravali da ništa ne curi po ulicama iz kamiona koji odvoze otpad.

Tada nam je iz Instituta za javno zdravstvo RS saopšteno da se mikrobiološki rizici otpada domaćinstava vezuju za opasnosti koje su u vezi s dokazanim prisustvom brojnih uzročnika zaraznih bolesti, počevši od infektivnog hepatitisa, tuberkuloze, trbušnog tifusa, paratifusa i dizenterije, pa do stafilokoka, streptokoka i drugih patogena.

Rizik od zaraze koronom

Vršilac dužnosti direktora Instituta za javno zdravstvo RS Branislav Zeljković kaže da ne postoje dokazi da bi curenje iz vozila koja prevoze komunalni otpad moglo da utiče na prenos virusa korona, ali da to svakako nije dobra higijenska praksa.

– Treba napomenuti da postoje preporuke za odlaganje otpada u domaćinstvima gdje borave osobe koje su pozitivne na SARS-CoV-2 virus ili su u samoizolaciji. Maske, rukavice, papirni ubrusi i drugi otpad koji nastaje u toku njege ovih osoba treba da se odloži u deblje vreće i dobro zatvori prije odlaganja – kaže Zeljković.

Iz Instituta su ranije, zbog vode koja curi iz otpada, savjetovali da se odvajaju papir, staklo i plastika od organskog otpada, koriste namjenske kese za komunalni otpad koje su čvršće od običnih kesa, pojačaju higijenske mjere, te da se obavezno obuća izuva i čisti prilikom ulaska u stan ili kuću.

Izvor: Srpskainfo