U Hramu Hristovog Vaskrsenja u Prebilovcima, kod Čapljine služena je Sveta arhijerejska liturgija povodom obilježavanja Svetih novomučenika prebilovačkih i donjohercegovačkih.

Liturgiju je služio episkop dizeldorfski i cijele Njemačke Grigorije, uz sasluženje vladike zahumsko-hercegovačkog Dimitrija i umirovnjenog vladike Atanasija i sveštenstva Eparhije zahumsko-hercegovačke.

– Evo hrama, evo jevanđelja, evo istine da smrt može da napravi život. Došli smo na ovo strašno mjesto, koje ne samo da nije bilo grob naše braće i sestara, nego je bilo pretvoreno u smetljište. Danas, ovo je najljepše mjesto u ovom gradu i u ovoj zemlji, i na svijetu. Ove kosti postale su golgota i mjesto vaskrsenja, da nikada više ne bude poraza, nego mjesto pobjede – rekao je episkop Grigorije.

Foto: RTRS

Foto: RTRS

Liturgiji i pomenu prisustvovali su mještani Prebilovaca, sada najviše u rasejanju, vjernici iz svih hercegovačkih opština.

Foto: RTRS

Foto: RTRS

Srpska pravoslavna crkva 2015. godine kanonizovala je žrtve Prebilovaca i donje Hercegovine u Drugom svjetskom ratu, a ovaj praznik ustanovljen je u kalendaru na datum kada su ustaše 1941. godine zvjerski ubile 850 mještana ovog sela, uglavnom žena i djece.

Hram Vaskrsenja Hristovog sagrađen je u znak sjećanja na 4.000 Srba iz donje Hercegovine stradalih od ustaša u Drugom svjetskom ratu i bačenih u jame, a čije su kosti minirane 1992. godine u Spomen-kosturnici koja se nalazila na mjestu današnjeg Hrama.

Foto: RTRS

Foto: RTRS

Patrijarh srpski Irinej osveštao je Hram 8. avgusta 2015. godine.

U Prebilovcima je u prvim danima avgusta 1941. godine od ukupno hiljadu stanovnika ubijeno 850, od kojih 600 žena i djece. Oni su živi gurnuti u jamu Golubinka kod sela Šurmanci, nadomak Međugorja.

Ovo mjesto je spaljeno i u junu 1992. godine, kada su tokom ofanzive “Čagalj” pripadnici Hrvatskih odbrambenih snaga i Hrvatskog vijeća odbrane upali u selo i minirali spomen-kosturnicu.

Foto: RTRS

Foto: RTRS

Po povratku Srba u Prebilovce nakon 2000. godine, ostaci kostiju prebilovačkih novomučenika su sakupljeni i sahranjeni u kripti Hrama Vaskrsenja Hristovog.

Hram u Prebilovcima urađen je po uzoru na Crkvu Hristovog groba u Јerusalimu, koja je simbol Vaskrsenja i života, a sagrađen je uz pomoć tadašnjeg predsjednika Srpske Milorada Dodika i zahvaljujući donacijama Srba u dijaspori.

Izvor: RTRS