Francuski istoričar i profesor emeritus na Sorboni Žan-Pol Bled smatra ulazak Srbije u EU koči Njemačka, čiji je stav zasnovan na “sjećanjima na Prvi i Drugi svjetski rat”.

– Suprotno od onoga što ponekad može da se čuje, Francuska nije stavila veto na ulazak Srbije u EU, ali je moguće da, sa druge strane, postoje određene snage koje imaju ulogu kočničara. U tome bi možda trebalo tražiti eho prošlosti –  izjavio je Bled za Večernje novosti.

On smatra da će Srbija ipak ući u EU, iako ne može da se kaže datum, ali je naglasio da ovaj dug proces nije karakterističan samo za Srbiju.

– Pogledajte koliko dugo čeka Turska, a možda neće na kraju ni ući, što je iz mog ugla dobra stvar, imajući u vidu orijentaciju koju zauziuma Ankara – dodao je Bled.

Prema njegovim riječima, kod turskog predsjednika Redžepa Erdogana postoje otomanske ambicije, koje je potrebno posmatrati u veoma širokom kontekstu.

– Čitava aktuelna spoljna politika zvanične Ankare ide u tom pravcu. Turska je danas prisutna u svim zonama koje su u prošlosti pripadale Otomanskom carstvu. To je povratak Turske na teritorije na kojima je bila do početka 20. veka. BiH i Kosovo i Metohija pripadaju toj istoj politici – naveo je Bled.

Izvor: SRNA/RTRS