Ljudi koji prime novu rusku vakcinu protiv virusa korona biće imuni na njega do dvije godine, saopštilo je rusko Ministarstva zdravlja.

Ministar zdravlja Mihail Muraškov rekao je da je vakcina nastala u istraživačkom centru “Gamaleja”, koji je radio na pronalaženju vakcine i da pritom koriste oprobane procedure uzgoja vektora adenovirusa.

– Želio bih da naglasim da su istraživači iz naših naučnih centara još 1990-ih godina uspješno ekperimentisali sa pripremom za genske terapije. Daljim istraživanjima formirana je univerzalna platforma za izradu vakcina protiv različitih infektivnih bolesti, a na tim platformama su naučni istraživači i naši stručnjaci uspjeli da naprave šest vakcina koje su u različitoj mjeri u upotrebi u Rusiji – izjavio je Muraško i naveo kao primjere vakcine protiv ebola virusa i korona virusa tipa MERS-KoV.

Istakao je da zna da vakcina djeluje prilično efikasno. #RTRS #RTRSvijesti

Posted by RTRS vijesti on Utorak, 11. August 2020.

Istovremeno, direktor Nacionalnog istraživačkog centra “Gamaleja” Aleksandar Gincburg izjavio je da preparat koristi adenovirusne kontejnere za isporuku gena koji kodiraju proteine “korone” kod virusa. Unosiće se dva puta.

Kao što je naučnik pojasnio, isti gen se uvodi na različite nosioce, što omogućava dobijanje zaštitnog imuniteta, pritom tokom dužeg vremenskog perioda.

Kako kaže, takav pristup garantuje s velikom vjerovatnoćom da će osoba koja je primila ovu vakcinu u “pojačanoj“ verziji – biti zaštićena od moguće zaraze virusom korona “najmanje dvije godine, a vjerovatno i na duži period”.

Guncburg je takođe precizirao da je takav dugoročni efekat lijeka dokazan tokom zajedničkog rada Naučno-istraživačkog centra i medicinskih ustanova ruskog Ministarstva odbrane u afričkoj Gvineji na vakcinama protiv virusa ebole.

Ruska vakcina proizvodiće se u pet zemalja

Rusija je dogovorila proizvodnju svoje vakcine protiv virusa korona u pet zemalja, a raspoloživi kapaciteti mogućavaju proizvodnju 500 miliona doza godišnje, izjavio je direktor Ruskog fonda za direktne investicije Kiril Dmitrijev.
Dmitrijev je naglasio da bi proizvodnja ruske vakcine protiv kovida 19 mogla početi na Kubi u novembru.

– Kuba ima odličan kapacitet proizvodnje vakcine… Razmatramo početak proizvodnje vakcina sa nekoliko kubanskih kompanija. Vjerujemo da bi Kuba mogla da postane jedan od ključnih centara za proizvodnju vakcina – rekao je Dmitrijev tokom video-konferencije u međunarodnom multimedijalnom pres-centru MIA “Rusija danas”.

Dmitrijev je saopštio da će sutra početi treća faza testiranja vakcine protiv korone.

Portal “G1” saopštio je da će brazilska država Parana potpisati sutra sporazum o testiranju, proizvodnji ruske vakcine protiv korone.

Ranije danas ruski predsjednik Vladimir Putin saopštio da je u Rusiji registrovana prva na svijetu vakcina za prevenciju kovida 19, koju je razvio Nacionalni istraživački centar za epidemiologiju i mikrobiologiju “Gamalej” u saradnji sa Ruskim fondom za direktne investicije.

Izvor: sputniknews.com