Pojava sezonskog gripa, koji se očekuje na jesen, mogla bi dodatno zakomplikovati epidemiološku situaciju, jer ćemo vjerovatno imati susret dva virusa – sezonskog gripa i korone, rekao je direktor Instituta za javno zdravstvo RS Branislav Zeljković.

On je dodao da je to poseban epidemiološki rizik, ali da rješenja ima.

– Dobra stvar u takvoj situaciji jeste da će građani, koji poštuju epidemiološke mjere, dakle koji nose maske, biti zaštićeni i od virusa influence i od virusa korona. Maska je zaštita od svih repsiratornih infekcija – rekao je Zeljković.

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

On je dodao da je jedna od najefikasnijih mjera, sa javnozdravstvnog stanovišta, vakcinisanje rizičnih grupa stanovništva, dakle starijih i hroničnih bolesnika, protiv sezonskog gripa.

– Mi se pripremamo i za sezonu gripa, kako bismo djelovali preventivno na rizične tačke i tako spriječili da osoba oboli od oba virusa – rekao je Zeljković.

On je dodao da bi vakcionom protiv gripa trebalo da budu obuhvaćeni prije svih zdravstveni radnici, i da se o tome razgovara sa Ministarstvom zdravlja RS, ali da mnogo toga zavisi i od situacije na međunarodnom tržištu vakcina.

– Vakcina protiv gripa je specifična, ne proizvodi se cijele godine. Nabavlja se jednom godišnje, nakon toga uz sve napore ne možete nabaviti tu vakciju – rekao je Zeljković.

Nema dovoljno slučajeva za istraživanje

– Što se tiče serološkog testiranja, koje se radi u komercijalne svrhe, podaci će biti obrađivani, ali uzorak je za sada premali za bilo kakvo istraživanje – ocijenio je Branislav Zeljković.

– Za validniju studiju je potrebno najmanje 3.000 rezultata serološkog testiranja, a mi ih imamo daleko manje – rekao je Zeljković.

Izvor: Srpskainfo