Zbog remonta u Arselor Mital Zenica i umanjenog zahtjeva za isporukom željezne rude, privremeno će biti obustavljena proizvodnja i otprema željezne rude u Arselor Mital d.o.o. Prijedor.

Proizvodnja će biti obustavljenja od 20. do 30. avgusta.

– U vrijeme obustave proizvodnje radnici će koristiti godišnji odmor za 2020. godinu ili će biti upućeni na čekanje, a u skladu sa ugovorom o radu i opštim aktima Društva – saopšteno je danas ove kompanije.

Navode da Arselor Mital Zenica dostavila zahtjev za isporuku 150.000 tona željezne rude iz Ljubije u toku četvrtog kvartala, kako bi obavili određena testiranja u visokim pećima.

– U skladu sa tim, obratili smo se nadležnim organima vlasti radi pribavljanja odobrenja, te bi u slučaju pozitivnog odgovora angažovali radnike i strojeve. Očekujemo od Vlade Republike Srpske i nadležnog ministarstva punu podršku za realizaciju ovog projekta, koji je šansa da se dobije potpun uvid u mogućnost industrijske primjene ljubijske rude miješanjem sa rudom iz Omarske, te da se time stvori potencijalna situacija za dalji razvoj rudarstva u Prijedoru – objašnjavaju u ovoj kompaniji.

Izvor: RTRS