Cijene na tržištu nekretnina u Prijedoru su stabilne i nije primijećen pad u vrijeme pandemije virusa korona, mada je početkom godine bila evidentna manja potražnja, rekao je Srni Dragan Gruban iz Agencije “Agent eneks”.
“Natraženiji su stanovi od 30 do 60 metara kvadratnih u novoj gradnji, čija se cijena kreće od 1.600 do 1.800 KM po metru kvadratnom, dok stanovi u staroj gradnji koji su za adaptaciju i za kojima uvijek postoji potražnja koštaju između 1.150 do 1.300 KM po metru kvadratnom“, potvrdio je Gruban.

On je dodao da se nova gradnja odmah rasproda dok je potražnja za kućama mala u odnosu na stanove jer, kako je rekao, kuće iziskuju veća ulaganja pa se mladi bračni parovi odlučuju za stanove.

“Kuće u prijedorskim naseljima Urije, Čirkin Polje ili Gašića naselje koštaju od 80.000 do 150.000 KM, s tim da su useljive u toj cijeni, ali čekaju prodaju dok kuće u centru i okolini mogu koštati i do 200.000 KM“, naveo je Gruban.

Plac od 500 ili 1.000 metara kvadratnih kreće se od 20.000 do 35.000 KM, zavisno od lokacije i mogućnosti gradnje.

On je rekao da su u nekoliko proteklih sedmica imali kupoprodaju kuća sa cijenom do 60.000 KM, s tim da nisu odmah useljive.

“Potrebna im je kompletna adaptacija, ali ih opet kupuju mlađi bračni parovi jer uz određena ulaganja adaptiraju ih i spreme za useljenje tako da se one mogu uklopiti u cijenu oko 70.000 KM kada se ta adaptacija završi“, rekao je Gruban.

On je dodao da Prijedorčani da bi došli do kvalitetnog placa u gradu moraju da kupe staru kuću, da izvrše rušenje te krenu sa izgradnjom nove kuće.

“U toj varijanti, kupujete i kuću i plac, a košta vas 50.000 KM. Ta su naselja već popunjena stambenim objektima i nema više prostora za gradnju novih“, rekao je Gruban.

Izvor: Agencije