Prosvjetari u Republici Srpskoj dobili su uputstva od resornog ministarstva i Instituta za javno zdravstvo za odvijanje nastave u novoj školskoj godini, koja zvanično počinje 1. septembra. Osnovne škole na području Prijedora sa većim brojem učenika, organizovaće školski čas do 20 minuta, a odjeljenja će biti podijeljena u grupe od po 15 đaka. Dok će one sa manjim brojem učenika organizovati čas do 30 minuta.

– Škole sa većim brojem učenika, kao su što na primjer gradske i škola u Omarskoj, imaju većih problema oko organizacije nastave i zato idu na školski čas do 20 minuta. Ostalim školama sa manjim brojem učenika data je mogućnost za školski čas do 30 minuta, lako se tu moramo usaglasiti oko rasporeda, jer imamo kolega koji rade u više škola – rekla je Sanja Munjiza, predsjednik Aktiva direktora osnovnih škola prljedorske regije.

Međutim, problem se javlja oko organizacije produženog boravka. – Imamo veliki broj roditelja koji koriste produženi boravak. To su slučajevi gdje su oba roditelja zaposlena i imaju prioritet. Na primjer, imamo 40 roditelja koji će donijeti potvrde o zaposlenju, a u jednom prostoru može da boravi maksimalno 15 učenika. Zato sada tražimo način da i to riješimo – dodala je Munjiza.

Preporuka Instituta za javno zdravstvo je da djeca nose pamučne maske kada dolaze i odlaze iz škole, te kada se kreću kroz školu, ali ne i tokom nastave, dok su nastavnici obavezni da nose maske. U školskim klupama sjediće po jedno dijete.

– Mali odmori između časova trajaće pet minuta, dok velikog odmora neće biti. Između smjena će biti pauza oko 30 minuta za dezinfikovanju školskih klupa i prostorija. Djeca u školu moraju da nose užinu od kuće, a za sada nije predviđen rad školskih kuhinja. Sve škole su obaviještene da su direktori dužni da u saradnji sa lokalnom zajednicom i resornim odjeljenjem dogovore prevoz učenika – pojasnila je Munjiza.

Republička uprava civilne zaštite sutra kreće sa dezinfekcijom svih škola i đačkih domova, te školskih dvorišta.

M.Šodić/Kozarski