U Srpskoj se za vakcinaciju protiv sezonskog gripa nabavlja više besplatnih doza za pacijente s određenim hroničnim bolestima ili rizicima, ali i komercijalne vakcine za one koji žele da se vakcinišu po ličnom izboru, nego prethodne godine.

U Institutu za javno zdravstvo RS za Srpskainfo kažu da je u toku potpisivanje ugovora, čime će za ovu sezonu biti nabavljeno čak 20.000 doza vakcine za osobe koje su u najvećem riziku oboljevanja od gripa, a koje će biti distribuisane u domove zdravlja i ambulante porodične medicine, za besplatnu vakcinaciju.

Optimalno vrijeme

Prošle godine za ove pacijente iz rizičnih kategorija, poput starijih ili ljudi sa hroničnim bolestima, nabavljeno je, podsjećamo, 15.000 doza četvorovalentne vakcine protiv gripa.

– Osim vakcina namijenjenih rizičnim kategorijama, koje su besplatne za pacijente, Institut će za ovu sezonu nabaviti i 5.000 doza komercijalne vakcine, što je veća količina u odnosu na prethodne sezone, a koja će se primjenjivati u Institutu, za osobe koje žele da se vakcinišu uz određenu finansijsku nadoknadu – kaže epidemiolog u Institutu Ljubica Jandrić.

Prošle godine je, naime, u RS nabavljeno 3.000 komercijalnih doza vakcine protiv gripa, što je bilo dvostruko više nego godinu dana prije, a koje su dosta brzo i potrošene. S obzirom na to da su grip i teške respiratorne infekcije prije dvije godine odnijele više od 40 života u RS, interesovanje za ove vakcine je lani bilo dosta veće nego prethodno.

Prošle godine je, naime, u RS nabavljeno 3.000 komercijalnih doza vakcine protiv gripa, što je bilo dvostruko više nego godinu dana prije, a koje su dosta brzo i potrošene. S obzirom na to da su grip i teške respiratorne infekcije prije dvije godine odnijele više od 40 života u RS, interesovanje za ove vakcine je lani bilo dosta veće nego prethodno.

Stručnjaci Instituta poručuju, ipak, da je ove godine pravovremena vakcinacija protiv gripa posebno važna, zbog pandemije virusa korona.

– Vakcinacija protiv gripa je jedna od najvažnijih mjera za sprečavanje obolijevanja od ove bolesti. Posebno je važna za određene visokorizične – prioritetne grupe i osobe starije od 65 godina, koji su najosjetljiviji i imaju teže posljedice nakon obolijevanja od gripa. Zbog epidemije korona virusne bolesti, ove godine je veoma važno da se stanovništvo vakciniše protiv gripa u optimalno vrijeme, odnosno prije pojave cirkulacije virusa koji izaziva gripu, kako bi se blagovremeno stvorio imuni odgovor i zaštita od ove bolesti – kaže doktorka Jandrić.

Opasan miks

Istovremena cirkulacija virusa gripe i korona virusa, dodaje, može dovesti do povećanog obolijevanja, učestalijih komplikacija i umiranja od ovih bolesti, zbog čega bi moglo doći i do dodatnog opterećenja zdravstvenog sistema, kao i društva u cjelini. I tokom jeseni se, podsjeća, očekuje nastavak cirkulacije virusa korona, koji se zadržao i u toku ljeta, što nije uobičajeno za respiratorne infekcije, a za šta stručna javnost nema odgovor.

– S obzirom na to da se tada očekuje pojava i ostalih respiratornih infekcija, kao što je grip, može doći do pogoršanja epidemiološke situacije. Zato je neophodno striktno provođenje svih preporučenih mjera za sprečavanje i suzbijanje širenja respiratornih infekcija – ističe ona.

Veliki izazov

I u Domu zdravlja Banjaluka ocjenjuju da će istovremena pojava uobičajenih respiratornih infekcija, uključujući i sezonski grip, i pandemije virusa korona biti veliki izazov za zdravstvo.

– Realno je očekivati mnogo pacijenata s respiratornim infekcijama. Zdravstvene ustanove će sigurno reorganizovati svoj rad i prilagođavati ga potrebama pacijenata. Posljedice za mnogo pacijenata oboljelih od sezonskog gripa i virusa korona se ne mogu predvidjeti, ali se nadamo da ćemo dobrom organizacijom rada moći svim pacijentima da pružimo potrebne usluge – kaže načelnica Službe porodične medicine Kosana Stanetić.

IDENTIČNE MJERE PREVENCIJE

– U ovom trenutku jeste olakšavajuća okolnost da za zaštitu od respiratornih infekcija i infekcije izazvane virusom korona važe identične mjere prevencije. Nošenje zaštitne maske je važno, ona štiti ljude od svih akutnih respiratornih infekcija i najjednostavnija su mjera prevencije. Isto tako, građani treba da se nastave pridržavati mjera redovne higijene, dezinfekcije, držanja distance, redovnog provjetravanja prostorija i slično – kaže epidemiolog Ljubica Jandrić.

Izvor: Srpskainfo