Na Malom gradskom trgu u Prijedoru danas je počela prva manifestacija „Plodovi ljeta“ na kojoj se prodaje voće iz domaćih voćnjaka.

voje proizvode izložilo je 13 voćara i pčelara. U ponudi je najviše kruške, koja je ove godine u većini prijedorskih mjesta izuzetno dobro rodila.

Ilinka Macura kaže da ove godine u svom voćnjaku od pola hektara u selu Božići nije imala nijedan plod šljive, ali ipak kruške ima više nego ranijih godina.

– Šljivu nisam ni pojela, ali je rod kruške odličan, iako je 90 odsto oštećena zbog proljećnog mraza i na njoj se vide oštećenja koja ružno izgledaju, ali kvalitet joj je izuzetan. Dobro je što je plod ostao krupan i na stablu je između 25 i 30 kilograma kruške što je odlično – ističe ona.

Foto: Bojana Majstorović/RAS Srbija
Macura priča da će kruške prodati domaćim kupcima za rakiju i sok.

– Uspostavljamo kontakte sa kupcima na ovoj manifestaciji „Plodovi ljeta“ i ovo je odlična prilika da se približimo domaćim kupcima sa svojim proizvodima po pristupačnim cijenama – smatra ona.

Za razliku od Macure, prinosom kruške nije zadovoljan voćar Stanko Mršić. On u selu Babići ima oko 1.000 stabala kruške na jednom hektaru i 1.500 stabala jabuke na drugom hektaru.

Foto: Bojana Majstorović/RAS Srbija
– Zbog proljećnog mraza ove godine je ostalo oko 20 odsto plodova kruške. Trebalo je da imam oko 30 tona kruške, ali imaću oko sedam, osam tona. Jabukom sam zadovoljan i nje je ostalo oko 70-80 odsto – kaže Mršić.

On dodaje da prijedorskim voćarim unazad četiri godine veliku štetu uzrokuju loše vremenske prilike.

Foto: Bojana Majstorović/RAS Srbija
– Pretprošle godine je mraz uništio 99 odsto voća i od četiri poslednje godine zajedno sam izvukao voća ono što bi trebalo da imam u jednoj godini. Da nije ekstremnih vremenskih uslova mi voćari bi dobro prolazili jer voćarski posao je unosan ako ide sve na ruku, ali nema ni naroda koji će kupovati, niti možeš naći ikoga da bere za nadnicu – tvrdi on.

Mršić navodi da najviše zarade od jagode koju uzgaja na oko četiri dunuma. Priznaje da je svijetla tačka voćara to što imaju svoje udruženje i zadrugu.

Sekretar Udruženja voćara grada Prijedor, Dalibor Jović kaže da je mraz uništio šljive na čitavom području Prijedora i da se ova voćka retko može naći u domaćim voćnjacima. On navodi da prijedorski voćari na Malom trgu nude domaću krušku i jabuku.

– Najviše imamo kruške, samo je jedna rana sorta jabuke sada na Trgu, a od narednog mjeseca braće se i ostale sorte kojih ima više na našim plantažama i one su atraktivnije – kaže Jović.

On navodi da zbog pandemije virusa korona u Prijedoru ove godine nisu organizovani dani jagode, maline i šljive, te da su zato voćari odlučili da sami organizuju manifestaciju „Plodovi ljeta“.

– Ova manifestacija je izuzetno posjećena i gradska raja ju je odlično prihvatila, jer mjesecima nemamo nikakvih dešavanja u gradu. Gradska uprava nam je odobrila da organizujemo “Plodove ljeta” i oni su nam i glavni pokrovitelj i finansiraju ovo – kaže Jović.

Foto: Bojana Majstorović/RAS Srbija
Kilogram voća na prijedorskom trgu košta marku i po. „Plodovi ljeta“ traju do 3. septembra svaki dan od osam do 15 sati.

PROMOVISAN KLASTER UNA -SANA

Na „Plodovima ljeta“ promoviše se i poljoprivredni klaster „Una-Sana“. Menadžer klastera Siniša Slijepac kaže da „Una –Sana“ okuplja proizvođače Prijedora, Kozarske Dubice, Kostajnice, Novog Grada, Oštre Luke i Krupe na Uni. -Cilj nam je da se proizvođači organizuju u zadruge i udruženja kako bi zajedno i lakše nastupili na tržištu i lakše dolazili do kupaca. Klaster može usmjeravati proizvođače i ponuditi im uslugu pronalaska tržišta, ali oni na njemu samostalno nastupaju-kaže Slijepac. On navodi da klaster nastoji da okupi što veći broj poljoprivrednih proizvođača kojih je u regiji Prijedora 3.000 registrovanih.

Izvor: Srpskainfo