Episkopski savjet Crne Gore saopštio je danas da Crkva ne organizuje i ne poziva na ova okupljanja niti na litije.

– Budući da su se nakon izbornog dana i sinoć mnogi građani okupljali pred hramovima, obaveza nam je da još jednom podsjetimo cjelokupnu crnogorsku javnost da Crkva ne organizuje i ne poziva na ova okupljanja niti na litije – navedeno je u saopštenju Episkopskog savjeta.

U saopštenju se dodaje da najnovija masovna okupljanja širom Crne Gore, koja su nažalost proizvela i nekoliko incidenata – da li zbog provokacija onih koji su izgubili vlast ili ne – potpuno nepotrebna i štetna za sve.

– Ovakve vrste okupljanja nose potencijal nasilja svojstvenog prethodnoj vlasti, od koga narod koji je pobijedio treba da bude iscijeljen, pri tome ne smijemo da zaboravimo ni rizik koji i dalje postoji od širenja novog virusa korona – ističe se.

Episkopski savjet poručuje da promjena koja se u Crnoj Gori dogodila ne smije da bude povod za širenje bilo kakve netrpeljivosti.

– Mir i narodna sloga su najvažniji da sada dođe do mirnog formiranja istinski demokratske vlasti, prvi put poslije 75 godina. Nijedan interes, nečija radost ili nezadovoljstvo izbornim rezultatom nisu razlog da se građani na bilo koji način sukobljavaju – ističu episkopi.

Episkopski savjet smatra da je najbolje da “predstojeći dani proteknu bez bilo kakvih masovnih okupljanja, da bi se pokazalo da je došlo do istinskih promjena u Crnoj Gori i da bi se omogućilo zaduženim da izvrše prave ljudske promjene, jer neće biti lako vratiti narodu ono što mu je oduzeto, iscijeliti društvo od opake korupcije i samoživosti i graditi budućnost svih na bogoljublju i bratoljublju”.

Episkopski savjet podsjeća da su “svi ljudi braća i sestre, jer su svi sinovi i kćeri jednoga Boga, Tvorca svih i svega”, te da se u takvoj bratskoj i sestrinskoj ljubavi trebaju provoditi i postizborni dani.

– Nadamo se da je taj duh bratske slobode i poštovanja ono što je pobijedilo i što pobjeđuje – nagalašavaju episkopi.

U saopštenju se podsjeća da su svi građani Crne Gore, bez obzira na ideološko-političku, nacionalnu ili vjersku pripadnost braća i da kao takvi imaju prava na razlike.

– Sada kao nikada moramo imati na umu riječi Svetog Petra Drugog Lovćenskog Tajnovidca koje je u oslobođenoj Crnoj Gori ponovio kralj i gospodar Nikola: “Brat je mio, ma koje vjere bio”. Nemamo, međutim, ni kao Hrišćani, ni kao civilizovani ljudi, prava da drugog mrzimo zbog toga što ima stavove drugačije od naših. Naprotiv, apostol naroda Pavle veli: “Nosite bremena jedan drugog, i tako ćete ispuniti zakon Hristov” – navodi se u saopštenju.

Izvor: SRNA/RTRS