Roman “Što na podu spavaš” književnika  Darka Cvijetića promovisan je u Koncertnoj dvorani Banskog dvora.  Sa Darkom je o novom romanu razgovarao Stevo Grabovac.

Promocija je održana uz primjenu svih poprisanih mjera  i preporuka nadležnih organa mjerenje tjelesne temperature, te obavezno nošenje zaštite maske i održavanje fizičke distance.

– Ovo je prvi put da se knjiga pojavljuje sa mnom u javnosti. Knjiga se dosta dobro prodaje, koliko sam čuo, tako da ona ima neki svoj život koji je gotovo neovisan o meni. Očito da “Schindlerov lift” vuče i ovu knjigu – kazao je Cvijetić.

Za roman “Što na podu spavaš” kaže da je na neki način kvazi autobiografija.

– Moglo bi se to u nekim domenima zvati biografijom moje porodice, međutim pošto je ovo spoj fikcije i fakcije koje se na puno tačaka dodiruju, odbijaju, mogao bih reći da je ovo zapravo hronika raspada jedne porodice unutar bivše zemlje – objasnio je Cvijetić.

FOTO: BANSKI DVOR
FOTO: BANSKI DVOR

O romanu:

– Ako si odlučio biti pisac, onda si odlučio o sebi govoriti ono što se među pristojnim svijetom ne govori, odlučio si pisati ono što se ne može i ne smije napisati, odlučio si liječiti svijet tako što ćeš ubijati sebe. Zatajiš li, nećeš više biti pisac. Književnost Darka Cvijetića hrabar je i uzaludan trud da se razumije drugog i da se ima srca za njegovu patnju. A ljudi vole kada su žrtve, u tome uživaju više nego u ičemu drugom u životu, ali ih tuđa patnja ugrožava i ponižava. Ako i taj drugi pati, tada je i on žrtva. A ako je već žrtva, onda mora da negdje postoji i onaj koji ga je učinio žrtvom. Ljude vrijeđa i sama pomisao da su odgovorni za patnju drugih. Nakon što je vrlo pomno opisao svijet crvenog nebodera, Cvijetić se odvažio baviti načinom na koji se odlazilo iz kasarni opkoljenog grada. Priča koju je pritom ispričao neočekivana je i strašna. I u njoj opet ništa nije prešućeno. I opet je, kao i prvi put, morala biti ispričana. Ovaj je put čovjek čovjeku brat. Ali više ne u metafori – Miljenko Jergović

O autoru:

Darko Cvijetić je rođen 11. januara 1968. godine u mjestu Ljubija Rudnik. Reditelj je i dramaturg u Pozorištu Prijedor. Od 2013. godine uređuje književni blog “Hypomnemata”. Objavio je desetak knjiga poezije, knjigu priča i roman “Schindlerov lift” za koji je nagrađen nagradama “Kočićevo pero” i “Fric”. Nedavno je iz štampe izašao njegov novi roman “Što na podu spavaš”. Finalista je nagrade “Evropski pjesnik slobode”. U pozorištu je režirao od Becketta do Čehova, te igrao Raskoljnikova, Borisa Davidoviča, Estragona… Član je P.E.N. Centra Bosne i Hercegovine, Društva pisaca BiH i Hrvatskog društva pisaca. Izučio Vrtlarstvo kod Majstora Ivana Obrenova.

Izvor: Srpskainfo