Planinarsko sportsko društvo “Pecija” iz Kozarske Dubice je zajedno s kolegama, članovima PD “Klekovača” iz Prijedora, učestvovalo na petom maršu “Tragom Karanskog partizanskog bataljona”.

ovod je 79. godišnjica od formiranja ove slavne partizanske jedinice. Planinari iz dva susjedna grada pješačili su devet kilometara od Knežice do Karana.

Oni su istovremeno posjetili arheološko nalazište “Manastir Đurđevac” u selu Kriva rijeka, te položili vijence na spomenik poginulim borcima NOR-a.

FOTO: PRIVATNA ARHIVA
FOTO: PRIVATNA ARHIVA

– Tokom septembra planiramo pohod na planine Šator i Klekovaču, kako bismo nastavili lijepu tradiciju. Zaključili smo da ova putovanja i boravak u prirodi pogoduju našim članovima – kazala je Slavica Drvenica, predsjednica PD “Pecija”.

Ona je navela nekoliko najznačajnijih izleta na obližnje planine. To je, pored ostalih, planinarska staza manastir Moštanica – Pašini konaci – Palež, duga 18 kilometara.

FOTO: PRIVATNA ARHIVA
FOTO: PRIVATNA ARHIVA

– Naše planinarsko društvo, koje nosi ime slavnog Petra Pecije, fokusirano je na uređenje planinarskog doma, istraživanje i uređenje novih planinarskih staza na Kozari, očuvanje arheoloških nalazišta i prirodnih znamenitosti – podsjetila je Slavica Drvenica.

Prethodno su članovi Planinarskog društva “Pecija”, učestvovali na tradicionalnom Memorijalnom pohodu “Milka Dejanović”, od Šnjegotine Donje preko Skatavice do planinarskog doma na Kiku u opštini Čelinac.

Izvor: Srpskainfo