Rektor Cetinjske bogoslovije Gojko Perović izjavio je da Srpska pravoslavna crkva /SPC/ nema nikakav interes niti plan da učestvuje u formiranju buduće vlade Crne Gore, te dodao da će se “Crkva nakon ovih izbora rastati sa politikom”.

– Mišljenje vjernika i sveštenika je da se Crkva zadesila na političkoj raskrsnici, odnosno nevoljno ušla u doba predizborne kampanje u Crnoj Gori. Svi dobro znate da se to desilo na način da je vlast ušla u jednu avanturu sa Zakonom o slobodi vjeroispovijesti, koji je izazvao veliki protest vjernika, sveštenika i drugih građana koji ne pripadaju Crkvi, ali koji su u ovako lošem zakonu prepoznali kršenje Ustava – rekao je Perović za Televiziju “N1”.

On je ocijenio da se predlaganjem spornog zakona u Crnu Goru uvela društvena nestabilnost.

– Odugovlačenje prethodne vlasti da ovaj zakon riješi po preporukama evropskih institucija dovelo je Crkvu u situaciju da pozove ljude ne da glasaju za neku stranku, nego da ne glasaju za one stranke koja su dovela do takvog jednog lošeg zakona – pojasnio je Perović.

Perović je naglasio da je Srpska pravoslavna crkva u Crnoj Gori veoma uticajan društveni faktor i da se ne može “makazama podijeliti gdje je granica društvenog i političkog, i tako treba i da ostane”.

“Crkva nema formalnu političku angažovanost, niti je zainteresovana da je ima. Dakle, uticaj crkve je veliki, pa je samim tim i uticaj /Njegovog visokopreosveštenstva/ mitropolita Amfilohija veliki, i mimo granica Crne Gore, i mimo prostora Balkana”, rekao je on.

Perović je naglasio da “nikakvog prostora nema da se Crkva bavi sastavljanjem bilo koje vlade, ni ove sad, ni bilo koje buduće”.

– Krajnji interes je da Skupština Crne Gore u novom sazivu izglasa kvalitetan Zakon o slobodi vjeroispovesti, a moguće je da sa tim u paketu ili prije toga dođe do rješavanja pitanja nepotpisanog ugovora države sa Srpskom pravoslavnom crkvom – rekao je Perović.

On je odbacio spekulacije da će Crna Gora ubuduće biti teokratska država.

– Propali projekat državne crkve nas vraća u prostor sekularizma i udaljava od bilo kakve teokratije. Kao što ne želimo državnu crkvu, tako nemamo ambicija niti vidimo bilo kakvu korist za crkvu da se pravi nekakva crkvena država niti je to moguće u 21. vijeku – poručio je Perović.

On je demantovao i spekulacije o uticaju SPC na izbor Zdravka Krivokapića za lidera opozicije na održanim izborima.

– Krivokapić je slobodan čovjek, intelektualac, profesor Univerziteta, i nađite mi zemlju u Evropi u kojoj bi mogla da mu se pripiše kao greška to što je vjernik i što posjećuje crkvene skupove. To su veze meni poznate profesora Krivokapića sa crkvom, ali to je svjetlosnim godinama daleko od toga da se crkva prema njemu odnosi kao prema nekom eksponentu – rekao je Perović.

Za međuetničke incidente koji su zabilježene nakon izbora, Perović je rekao da su “instruisani iz centara političke moći”, kao i da ne odražavaju realno stanje suživota u Pljevljima i u drugim mjestima.

– Lično bih stao i branio bilo kog muslimana, kao što sam spreman da branim pravoslavnu crkvu – poručio je Perović.

Izvor: SRNA/RTRS