Sama najava današnjih sastanaka srpskog člana Predsjedništva BiH i predsjednika i premijera Hrvatske izazvala je do sad neviđenu lavinu komentara i napada iz Sarajeva.

Prednjačili su predsjednik SDA Bakir Izetbegović, hrvatski član Predsjedništva BiH Željko Komšić i predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović, pokušavajući da sve prikažu kao privatnu posjetu, istovremeno napadajući zvanični Zagreb jer podržava politiku Milorada Dodika.

Sastanak Dodika i Milanovića (foto: Urednik predsjednika)

Sastanak Dodika i Milanovića (foto: Urednik predsjednika)

– To je njihov izbor, kao što su njihov izbor i posljedice koje će iz takvih postupaka nastupiti – poručio je Džaferović.

– Dodik u privatnu posjetu zvaničnicima Republike Hrvatske donosi poruku koja je ujedno i cilj njegove politike, da entitet Republika Srpska i Srbija budu jedna država – rekao je Komšić.

– Pozvati Dodika zaobilazeći Džaferovića je loše. To je podrška politici koju Dodik predstavlja, a to je loša politika – izjavio je Izetbegović.

Milorad Dodik, Zoran Milanović (foto:Ured predsjednika)

Milorad Dodik, Zoran Milanović (foto:Ured predsjednika)

U sličnom tonu, federalni mediji i analitičari utrkivali su se u pokušaju da minimiziraju sastanke u Zagrebu, istovremeno ukazujući na, kako su ocijenili, njihove opasnosti.

Na nediplomatske ocjene iz Sarajeva, iz Zagreba odgovaraju u mirnijem tonu. Dodika su dočekali kao predstavnika srpskog naroda, rečeno je iz kabineta Zorana Milanovića, dok je Plenković u Saboru rekao da će između ostalog razgovarati o infrastrukturnim projektima.

– Radni susret, bez nekakve velike drame. Možemo razgovarati o čemu god hoćemo – rekao je Plenković.

Dodik - Plenković, Foto: RTRS

Dodik – Plenković, Foto: RTRS

Na dramu iz Sarajeva odgovaraju i u Banjaluci i poručuju da Dodik i Republika Srpska neće pitati SDA kako da vodi politiku.

– Bakir Izetbegović, Šefik Džaferović, SDA i svi ostali predstavnici političkog Sarajeva danas na jedan najogoljeniji i najočigledniji način ispoljavaju sve svoje frustracije i komplekse činjenicom da oni nisu jedini koji se pitaju u BiH – rekao je portparol SNSD Radovan Kovačević.

Uspjeli su da eliminišu legitimnog predstavnika Hrvata iz Predsjedništva BiH, i ne mogu da se pomire sa tim da taj posao ne mogu ni sada, niti će ikada moći da urade kada je riječ o Republici Srpskoj i srpskom narodu, rekao je Kovačević.

Dodik je rekao da se u BiH 25 godina pravi jedan neuspješan hibrid. #RTRS #RTRSvijesti

Posted by RTRS vijesti on Srijeda, 16. Septembar 2020.

Izvor: RTRS