Politički analitičar Dragomir Anđelković izjavio je da je Hrvatska svjesna da borba Republike Srpske za dejtonske principe čuva opstanak Hrvata u BiH, ocijenivši da će saradnja Srba i Hrvata, ako prevaziđu sukobe iz prošlosti, “razbiti san o bošnjačkoj hegemoniji”.

– Јedina prepreka potpunoj bošnjačkoj dominaciji u BiH je djelovanje Banjaluke i takav imidž Banjaluke sigurno je dobar za razvoj dobrih odnosa sa Hrvatskom, pre svega u ekonomskoj sferi, jer se tako jača i Republika Srpska i srpski faktor, ali i u političkoj – rekao je Anđelković Srni.

On ističe da je reagovanje sarajevskih krugova na posjetu srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika Zagrebu pokazalo da oni žele hegemoniju u BiH i da je doživljavaju kao isključivo muslimansku državu.

– Za njih je problem kada legitimni srpski član Predsjedništva BiH ide u posjetu susednoj državi jer je očito da ne smatraju ni Srbe, ni Hrvate ravnopravnim članovima BiH zajednice, već je isključivo doživljavaju kao muslimansku državu – kaže Anđelković.

Prema njegovim riječima, članovi Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i Željko Komšić, te lider SDA Bakir Izetbegović koji su, kao i obično, bili najglasniji u kritikama, pokazali su svoj karakter i agresivnost prema Srbima i Hrvatima, i nije čudo što se Srbi i Hrvati osjećaju nelagodno u takvoj BiH, u kojoj se stalno suočavaju sa prijetnjama.

– Kada na taj način prete Srbiji, Hrvatskoj, srpskom članu Predsjedništva BiH, šta onda jedan Srbin ili Hrvat koji živi u BiH može da očekuje – pita Anđelković.

Ističe da sarajevsku elitu boli činjenica da je Dodik povukao pragmatičan potez na jačanju srpsko-hrvatskih veza, jer je hrvatski narod u BiH “u jako teškom položaju i svestan je i on, a i Hrvatska, da borba Republike Srpske za dejtonske principe čuva opstanak Hrvata”.

Anđelković naglašava da su sarajevski krugovi i ranije insistirali na hegemoniji i dominaciji sarajevske elite, ali su to sada na agresivan način pokazali.

Naveo je da ta hegemonija nije u interesu običnog bošnjačkog naroda, koji, kako kaže, od toga nema nikakvu korist i on je možda i najveća žrtva, jer ga drže kao taoca te politike.

Anđelković ističe da se ovim razbijaju iluzije bošnjačke sarajevske elite da će prije ili kasnije od BiH napraviti sopstvenu državu tako da oni dominiraju, a da su svi drugi tu podređeni.

Bošnjački član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović izjavio je, povodom posjete Zagrebu srpskog člana predsjedništva BiH Milorada Dodika, da je riječ o Dodikovoj privatnoj posjeti i da je to izbor Hrvatske, ali i da su “njihov izbor posljedice koje će iz takvih postupaka nastupiti”.

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić rekao je, povodom Dodikove posjete Zagrebu, da “u BiH znaju šta im je činiti” i da nikada neće biti ostvareno ono što su zamislili Slobodan Milošević i Franjo Tuđman u Karađorđevu.

Lider SDA Bakir Izetbegović rekao je da je Zagreb pozvavši Dodika poslao lošu poruku i da je to potvrda priče o nekoj novoj saradnji Hrvata i Srba, kojom se zaobilaze Bošnjaci i ne poštuje BiH hijerarhija.

Izvor: SRNA/RTRS