Radovan Kovačević, savjetnik srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, govorio je u Јutarnjem programu naše televizije o posjeti Dodika Zagrebu, efektima razgovora sa državnim vrhom Hrvatske, te reagovanjima političara iz Sarajeva i opozicije iz Republike Srpske.

Kovačević je rekao da političko Sarajevo ne može da prihvati da Bošnjaci nisu jedini koji odlučuju u BiH, o čemu svjedoči i jučerašnja histerija zbog posjete Dodika Zagrebu.

– Bošnjaci od potpisivanja Dejtonskog sporazuma pokušavaju od BiH da naprave tzv. građansku državu ili državu u kojoj će se oni pitati isključivo za sve – rekao je on.

Kovačević kaže da, s druge strane, politika Republike Srpske, te politika Milorada Dodika, ne ugrožava ničija prava.

– Mi ne ugrožavamo nikog već samo želimo da zaštitimo svoja prava koja su Dejtonom zagarantovana. Moramo da vodimo svoju politiku i da njima damo odgovor – imate pravo da vodite svoju politiku, ali nemojte da nam oduzimate naša prava – istakao je on.

Kada je riječ o reagovanjima opozicije u Srpskoj, Kovačević kaže da “opozicija ima samo jedan posao a to je da osporava ono što vlast radi, ali da ni to ne mogu da urade kako treba”.

Kovačević kaže da je Dodik posjetio Hrvatsku kao predstavnik Republike Srpske.

– Ovo je prvi put da jedan od članova Predsjedništva BiH, a da nije hrvatski član, ima jednu državnu posjetu tog nivoa. Dodik je juče razgovarao i sa predsjednikom i sa premijerom Hrvatske – podsjetio je Kovačević.

On je istakao da je Hrvatska jedan od važnijih ekonomskih partnera BiH, navodeći da je na pomenutim sastancima razgovarano i o zajedničkim projektima.

Izvor: RTRS