Služenjem parastosa i polaganjem vijenaca ispred spomenika poginulim borcima odbrambeno-otadžbinskog rata “Za krst časni”, u Prijedoru je obilježeno 29 godina od formiranja prijedorskih ratnih jedinica.

Predsjednik Boračke organizacije Prijedor Zoran Predojević izjavio je da je ovo 19. godina kako se na Malu Gospojinu, 21. septembra, obilježava Dan formiranja Pete kozarske lake pješadijske i 43. motorizovane brigade.

“Prije toga su formirane jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova i danas evociramo uspomene na naše ratne drugove iz svih ovih jedinica i zaklinjemo se da nikada nećemo zaboraviti zašto su oni poginuli”, poručio je Predojević.

On je dodao da su nakon 17.000 pređenih kilometara ratnog puta ove dvije brigade u septembru 1995. godine odbranile Prijedor od napada paravojnih formacija.

“Prijedorske ratne brigade i jedinice policije su za stvaranje Republike Srpske dale 574 života prijedorskih boraca i još 68 boraca iz drugih gradova koji su bili u sastavu ovih jedinica”, istakao je Predojević.

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković rekao je da je ovo dan sjećanja na časne i junačke borbe najhrabrijih srpskih sinova širom BiH.

“Danas govorimo o slavi prijedorskih vojnih jedinica, ali i časti koja je pokazana na ratištima. Ratni put ovih jedinica je ovjenčan slavom, ali je na tom putu ostalo jako puno boraca i ratnih vojnih invalida”, naglasio je Đaković.

Svečanosti je prisustvovao i Slavko Švraka, borac prve kategorije 43. motorizovane brigade koji je istakao da je za prijedorske borce ovo izuzetan dan i da je ponosan što je dao doprinos djelovanju svoje brigade.

“Naše mlade naraštaje treba da upoznamo o dobrom i organizovanom sastavu ratnih brigada koje su donijele slobodu srpskom narodu na ovom području i da to poštuju”, rekao je Švraka.

Bogdan Guskić, pripadnik Pete kozarske brigade, i Goran Gavranović, pripadnik Policijske uprave Prijedor, takođe su istakli da je sjećanje na poginule drugove i sugrađane nešto što treba da se prenosi na mlade.

“Veliki je doprinos i pripadnika policije, a samo prijedorska policija bila je na 36 ratišta, gdje je poginulo 36 policajaca i 126 ranjeno”, podsjetio je Gavranović.

Vijenci su potom položeni i u spomen-sobi u kasarni “Žarko Zgonjanin”, a zbog aktuelne epidemiološke situacije ove godine izostalo je tradicionalno druženje boraca i građana na izletištu kod Crkve Rođenja Presvete Bogorodice na Pašincu.

Izvor: Agencije