Šta podrazumeva pregled, kakvi su simptomi upale mokraćnih kanala, kada se treba javiti lekaru…

Bolesti mokraćnog trakta

Urologija je grana medicine koja se bavi bolestima mokraćnog trakta, što znači dijagnostikom i lečenjem bolesti mokraćnih kanala, prostate, mokraćne bešike i bubrega. Urološki pregled je jedan od najizvođenijih specijalističkih pregleda. Mnoge osobe su u nedoumici kada je vreme da se obrate urologu. Pokušaćemo ukratko da vam odgovorimo na ovo pitanje.

Za početak pregled urologa podrazumeva:

  • Analizu istorije bolesti
  • Fizikalni pregled
  • Ultrazvučni pregled bešike, skrotuma, penisa, bubrega i epididimisa
  • Ultrazvučni dopler pregled kod varikocela
  • Uzimanje briseva za laboratorijsku analizu
  • Laboratorijsku analizu spermograma i spermokulture
  • Analizu tumor markera PSA i f-PSA
  • Lečenje i praćenje bolesti mokraćnog trakta
  • Lečenje muškog steriliteta

 

Upale mokraćnih kanala

Upale mokraćnih kanala su vrlo česte kod oba pola, a obično se radi o infekcijama bakterijom Escherichia coli ili Proteus mirabilis, Klebsiella spp i Staphilococus saprophiticus. Ukoliko se ne leče na vreme, upale mokraćnih kanala mogu da izazovu upalu bubrega i mokraćne bešike. Hronične upale mokraćnih kanala su vrlo zahtevne i dešavaju se kod neadekvatnog i prerano prekinutog lečenja upale. Zato je od velike važnosti da se lečenje upale mokrćnih kanala sprovodi urolog, kao i da se pacijent javi na urološki pregled čim se pojave simptomi.

Simptomi upale mokraćnih kanala:

  • Učestalo mokrenje (više od sedam – osam puta na dan)
  • Pečenje i bol prilikom mokrenja
  • Bol u donjem delu stomaka i slabinskom delu
  • Povišena telesna temperatura
  • Promena boje i mirisa urina, zamućenje mokraće
  • Mučnina i povraćanje

 

Prostata i njene bolesti

Sa bolestima prostate se u toku života susretne skoro svaki muškarac i od velike važnosti je da zbog neprijatnosti ne izbegava urološki pregled. Tri glavne bolesti prostate su upala prostate, benigno uvećanje prostate i karcinom.

Najčešće se pacijenti javljaju na urološki pregled zbog upale prostate koja obično nastaje prodorom polno prenosivih bakterija u tkivo prostate. Nelečena upala prostate može da dovede do proširenja infekcije na testise i bešiku. Bakterijska upala prostate (prostatitis) se prepoznaje po bolovima između mošnica i čmara, problemima prilikom mokrenja i ponekad po povišenoj temperaturi.

Pročitajte još: Ultrazvuk abdomena otkriva na stotine bolesti

Benigno uvećanje prostate (benigna hiperplazija prostate) nastaje već tokom četrdesetih godina, dok se u sedamdesetim i osamdesetim javlja kod gotovo svakog muškarca. Uvećanje tkiva prostate (naziva se prelazna zona) je uslovljeno promenom u radu hormona i obično nije zabrinjavajuće, ali zahteva dijagnostiku i praćenje. U nekim slučajevima benigno uvećanje prostate može da izazove zastoj protoka mokraće. Zato je vrlo važno javiti se lekaru čim se jave prvi simptomi koji ukazuju na otežan protok mokraće kroz mokraćnu cev. Simptomi benignog uvaćanja prostate su: učestalo i noćno mokrenje, osećaj nepotpunog pražnjenja bešike i slab mlaz mokraće.

Karcinom prostate se otkriva rektalnim ultrazvučnim pregledom i odgovarajućim laboratorijskim analizama (PSA marker). Dijagnostika se nastavlja biopsijom prostate i citološkom analizom uzorka. Simptomi, kada se pojave su slični simptomima upale prostate, ali može da dođe do krvarenja. Vrlo često se dešava da karcinom ne daje simptome sve do kasnih stadijuma razvoja i od najvećeg značaja su preventivni urološki pregledi.

Bolesti i lečenje bubrega

Ultrazvučnim pregledom i laboratorijskim analizama mogu da se utvrde nepravilnosti u radu bubrega, pojava kamenaca, kao i sve vrste promena na tkivu bubrega. Blagovremenom posetom urologu bolesti bubrega se mogu izlečiti ili kvalitetno držati pod kontrolom i sprečiti njihovo propadanje.

Javite se na vreme!

Svaki osećaj težine ili bola u donjem stomaku ili slabinama i problem sa mokrenjem treba da dovedu osobu što pre na urološki pregled. Bolesti urogenitalnog trakta ne prolaze same od sebe, a lečenje na svoju ruku može da dovede do brojnih komplikacija.

Izvor: Prva.rs