Većina vas je u pravu ako misli da do prekomjerne težine dovodi prije svega neadekvatna ishrana i nedostatak fizičke aktivnosti.

Međutim, postoje uzroci koji mogu da doprinesu bržem “ljepljenju” masnih naslaga ili ipak mogu biti glavni krivci za gojaznost. To su:

1. Stres, nervoza, depresija, emocionalno prejedanje, “nervozan stomak” – sve se svodi na isto. U trenucima kada se ne osjećamo dobro, posežemo za slatkišima i hranom koja sadrži “prazne” kalorije, a samo trenutno dovodi do zadovoljstva zbog porasta hormona sreće. Osim toga, hronično visok nivo hormona stresa, kortizola, dovešće do preraspodjele masnog tkiva i centripetalne gojaznosti u predjelu stomaka.

2. Hormonski disbalans u PMS – u, klimaksu, sniženi hormoni štitaste žlijezde ili tablete kontraceptiva, steroida mogu biti krivci za nekontrolisano debljanje. Ako ste se pronašli u gore navedenim primjerima, vrijeme je da potražite savjet ljekara.

FOTO: SAFFRANEX/PROMO
FOTO: SAFFRANEX/PROMO

Hrana nije jedini uzrok gojaznosti

3. Lijena probava je najčešće uzrokovana modernim stilom života, a glavni simptomi su izostanak stolice, nadutost, bol u stomaku, opšte loše stanje, jer se tijelo ne oslobađa toksina i taloženje viška kilograma.

4. Godine su nešto što ne možemo zaustaviti, ali ako ste svjesni da se metabolizam prirodno usporava za 5% svake decenije i da je potrebno više truda i odricanja kako bi održali vitku figuru više pažnje ćete posvetiti ishrani, vježbanju ili nekim alternativnim rješenjima.

Izvor: Srpskainfo