Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik istakao je da je obaveza svih sadašnjih i budućih generacija da čuvaju sjećanje na sve one koji su dali doprinos stvaranju i razvoju Republike Srpske, među kojima je svakako i nekadašnji predsjednik Republike Milan Jelić koji je ostavio trajan pečat u istoriji Srpske.

Milan Jelić bio je veliki patriota, političar, privrednik, humanista, sportski radnik, a prije svega veliki čovjek, domaćin, suprug i otac kojeg je iznenadna smrt prekinula u godinama kada je najviše mogao da da Republici Srpskoj i srpskom narodu i kada je najviše trebao svojoj porodici – istakao je Dodik povodom 13 godina od smrti nekadašnjeg predsjednika Republike Srpske Milana Jelića.

Dodik je istakao da i danas, 13 godina od Milanove smrti njegova djela govore više od riječi s obzirom na to da je ostavio neizbrisiv trag u razvoju Srpske, jačanju njenih institucija, a posebno svoje lokalne zajednice Modriče koja i danas čuva sjećanje na ovog velikog čovjeka i sugrađanina.

– Milan Jelić bio je jedan od onih koji je imao osjećaja za tuđe probleme, spreman da uvijek sasluša i pomogne svakog čovjeku i koji je svim svojim bićem živio i radio za Republiku Srpsku, za svoju Modriču i svoju porodicu – naveo je Dodik.

On je ocijenio da je malo onih koji za svog života uspiju da imaju toliko ispkrenih i pravih prijatelja kao što je imao Milan Jelić, a u prilog tome govori činjenica da i danas, 13 godina od njegove smrti Milan i njegova djela nisu zaboravljeni.

– Njegova smrti je bila i ostala veliki gubitak za Republiku Srpsku i njegovu Modriču, ali sjećanje na njega i dalje je veoma živo i dokaz da njegovi lik i djelo nikada neće biti zaboravljeni – naglasio je Dodik, podsjetivši da je u njegovu čast osnovana Fondacija “Dr Milan Jelić” koja stipendira najbolje studente Republike Srpske.

Milan Jelić preminuo je u Modriči 30. septembra 2007. godine od posljedica srčanog udara.

FOTO: ATV/RAS SRBIJA
FOTO: ATV/RAS SRBIJA

Rođen je 26. marta 1956. godine u Koprivni. Ekonomski fakultet završio je u Subotici, postdiplomske studije na Ekonomskom fakultetu u Banjaluci, gdje je i magistrirao, a potom odbranio doktorsku disertaciju.

Smrt ga je zatekla na funkcijama predsjednika Republike Srpske, potpredsjednika SNSD, predsjednika Fudbalskog saveza Republike Srpske i Fudbalskog saveza BiH.

Jelić je obavljao najodgovornije poslove i funkcije u privredi Modriče, a bio je i ministar privrede, energetike i razvoja Republike Srpske.

Za svoj rad dobio je mnoga prestižna priznanja, među kojima su menadžer decenije u BiH 2003. godine, Orden za stvaralaštvo – na Briselskoj izložbi inovacija 2005. i Orden Svetog Save.

Izcor: SRNA/Srpskainfo