Ministar privrede i preduzetništva Republike Srpske Vjekoslav Petričević najavio je danas da će do kraja godine biti raspisan javni poziv za nabavku novih tehnologija koja će se sufinansirati iz republičkog budžeta.

– Cilj je da u vremenu pandemije ulaganjem u nove tehnologije privrednici i preduzetnici unaprijede svoje poslovanje i usavrše poslovne aktivnosti – rekao je Petričević novinarima u Prijedoru, gdje je posjetio drvoprerađivačka privredna društva “Grosist” i “Gavranović”.

On je naveo da su ove dvije prijedorske firme primjeri uspješne porodične kompanije i da je ovo danas prilika da vidi i čuje sa kakvim se problemima sektor susreće u poslovanju i da se upozna sa njihovim proizvodnim kapacitetima i procesima koji se odvijaju.

Vlasnik firme “Gavranović” Pero Gavranović rekao je da preduzeće posluje 20 godina, da uspješno radi i za domaće i za strano tržište, a da se problemi mahom tiču nedostatka novca za ulaganje u nove tehnologije radi razvoja novog proizvoda, kao i odlaska kvalifikovane radne snage.

Direktor Privredne komore Republike Srpske Pero Ćorić rekao je da se drvoprerađivačka preduzeća moraju bolje tehnološki opremiti da bi bila konkurentna na izuztetno zahtjevnim tržištima, prije svega inostranim.

– Resorno ministarstvo prati drvoprerađivačku djelatnost kroz određene subvencije i pomoć u poslovanju dodatno otežanom pandemijom, a kroz osavremenjave procesa i uvođenje novih tehnologija povećaće se konkurentnost ovog sektora – dodao je Ćorić.

Vršilac dužnosti direktora Agencije za ekonomski razvoj grada Prijedora “PREDA-PD” Mišo Reljić rekao je da su najveći problemi u drvoprerađivačkom sektoru opšte posljedice pandemije, tržište rada, nabavka novih tehnologija i pristup finansijama.

– Ministar Petričević najavio je nove projekte i mogućnosti da se našim privrednicima pomogne – dodao je Reljić.

Izvor: SRNA/RTRS