Kako stvari trenutno stoje u Prijedoru, kada je u pitanju trka za gradonačelnika, predstojeći lokalni izbori će vjerovatno biti među najnezivjesnijima u gradovima Republike Srpske.

Koalicioni partneri na republičkom nivou Demokratski narodni savez (DNS) i Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) u Prijedoru su se našli na suprotnim stranama, svaka stranka ima svog kandidata za gradonačelnika, dok treći kandidat dolazi ispred Srpske demokratske stranke (SDS).

Šta misle o predstojećim lokalnim izborima u ovom gradu pitali smo sva tri kandidata za gradonačelnika.

Maja Dragojević-Stojić: “Najneizvjesniji izbori”

Maja Dragojević-Stojić, kandidat SDS-a za gradonačelnika Prijedora očekuje najneizvjesnije izbore do sada kada je Prijedor u pitanju.

“Mi smo prethodnih godina birali izmedju dvije opcije, sa jedne strane su u koaliciji bili DNS i SNSD, sa druge strane kandidat SDS-a. Sada sve tri opcije nastupaju samostalno i smatram da će biti neizvjesni izbori sa skoro podjednakim šansama sva tri kandidata,” izjavila je Dragojević-Stojić za Mondo.

Ona smatra da se mnogo toga promijenilo kada je u pitanju rejting političkih partija.

“Po mom mišljenju DNS je bio najjača partija u gradu Prijedoru, ali nakon turbulencija koje su se desile u prethodnom periodu, svakako to više nije. Mislim da smo, što se konkretno tiče stranke iz koje ja dolazim, zajedno sa našim partnerima i uopšte ljudima koji su opredijeljeni za promjene, napredovali i da će se to svakako odraziti na izborni rezultat,” dodala je Dragojević-Stojić.

Rodić: “DNS najdominantnija stranka”

S druge strane, Dragutin Rodić, kandidat DNS-a za gradonačelnika Prijedora ističe da će predstojeći izbori u Prijedoru biti najspecifičniji.

“Demokratski narodni savez izlazi na izbore samostalno i vidimo da postoji određena koalicija s druge strane i udruživanje političkih stranka oko podrške gradonačelniku SNSD-a, a imamo i kandidata za gradonačelnika ispred SDS-a. Ono što ja mislim, a to je razmišljanje na osnovu analiza koje smo imali u prethodnom period, jeste da je DNS već godinama najdominantnija politička partija u Prijedoru i da je po broju osvojenih glasova zadnjih nekoliko izbornih ciklusa to uvijek bio broj glasova između 11 i 13 hiljada što je daleko ispred svih drugih stranaka. Ako uzmemo u obzir da je prva stranka do DNS-a imala negdje oko sedam hiljada i 600 glasova to vam govori o jednoj politici koja ima podršku svih ovih godina,” naglasio je Rodić.

Prema njegovom mišljenju izbori će biti, ne najnezivjesniji, ali će u političkoj borbi do kraja i jedna i druga i treća politička opcija pokazati svoj politički domet i svoje programe.

Uvijek sam stanovišta da se osim programa i ideja glasa i za ljude,” izjavio je Rodić.

Rodić navodi da su na političkoj sceni u Prijedoru DNS i SNSD dvije najdominantnije stranke.

“Što se tiče ostalih stranaka došlo je do određenih promjena na političkoj sceni jer su se pojavile I nove političke partije koje nisu nikad ni provjerile svoj rejting kod izbornog tijela, tako da ne očekujem velike promjene i dalje su najdominantnije DNS, SNSD, SDS, PDP I to tim redom i  mislim da i dan danas DNS ovdje u Prijedoru ima najbolji rejting,” rekao je Rodić.

Pavlović: “Potreba za promjenama”

Dalibor Pavlović, kandidat SNSD-a za gradonačelnika Prijedora, smatra da izbori u ovom gradu neće biti neizvjesni, iako to svi očekuju.

“U Prijedoru se već odavno osjeti potreba za promjenama. Sama činjenica da grad godinama stagnira dovoljna je da svi u gradu znamo da ce doći do promjene i da će kandidat SNSD-a, Ujedinjene Srpske (US), Prve SDS, Socijalističke partije Srpske (SPS-a), DEMOS-a, Narodnog demokratskog pokreta (NDP-a) odnijeti ubjedljivu pobjedu,” istakao je Pavlović.

Smatra da se promjenilo to što DNS više nije apsolutni vladar u gradu, da ih veliki broj ljudi  više ne podržava, te da će u tom smislu SNSD imati svog gradonačelnika i najveći broj odbornika.

“Takođe neke političke partije koje nisu bile parlamentarne ili su skoro osnovane će imati odbornike u skupštini,” zaključio je Pavlović.

Vukić: “Glavna borba između DNS i SNSD”

Novinar Uroš Vukić, misli da će u Prijedoru biti najneizvjesnije kada je riječ o izborima za gradonačelnika, da će se glavna borba voditi između Pavlovića i Rodića.

“Izbori će biti zanimljiviji utoliko što se radi o dvije stranke koje već decenijama sarađuju kako u samom Prijedoru, tako i na nivo Republike Srpske. Zanimljivo je da u Prijedoru pred izbore gotovo uvijek dođe do određenih poremaćaja na relaciji SNSD-DNS, ali gotovo uvijek na kraju završe zajedno u vlasti,” naveo je Vukić.

U ovom trenutku, kako dodaje, teško je prognozirati pobjedu jer je s jedne strane uporište DNS-a upravo u Prijedoru, dok s druge strane SNSD ima poprilično stabilan gradski odbor u tom gradu, ali i pomoć ostalih stranaka koalicije i republičkih vlasti.

“SNSD ako i odnese pobjedu, biće to zahvaljujući ostalim strankama koje je podržavaju dok je DNS poprilično usamljen i ide ‘sam protiv svih’ ali sa jakim kandidatom koji već decenijama gradi taj isti DNS i u kojem je samo iz Prijedora više od 10.000 članova. U svakom slučaju, ko god da pobijedi, građanima će biti isto jer kod nas u izborima vlada isti princip, a to je: sjaši Kurta, da uzjaši Murta,” naglasio je Vukić i napomenuo da je u Prijedoru jako bitno koga će podržati Bošnjaci.

Izvor: Mondo.ba