Danas je održana javna rasprava o Nacrtu regulaciong plana naziva „Sana B-1”, koji obuhvata dio centralnog područja Prijedora između desne obale Sane i dijelova ulica Kralja Petra Prvog Oslobodioca, Radničke i ulice Srpskih velikana.

Prijedorska udruženja koja se bave zaštitom i očuvanjem životne okoline, uložili su brojne primjedbe na Nacrt ovog regulacionog plana, kojim je, navodno, predviđena i izgradnja benzinske pumpe u blizini Sane, što je, prema mišljenju Dragana Ratkovića iz Udruženja “Čuvari Sane”, nedopustivo. Pokrenuli su i inicijativu za potpisivanje peticije, kako bi spriječili usvajanje spornog dokumenta.

– Smatramo da je benzinska pumpa uz samu obalu rijeke veoma opasna stvar. Sami rezervoari koji se nalaze ispod površine zemlje, uz velike količine podzemnih voda, kanalizacija koja nema dovoljan kapacitet da primi sve te vode, samo su neki od razloga zbog kojih smo protiv izgradnje benzinske pumpe – istakao je on.

Sličnog mišljenja je i Goran Krivić iz Udruženja građana “Sanus”. Kako kaže, priložili su 12 primjedbi, od kojih su samo neke usvojene.

– Pratićemo samo izlaganje plana i izdavanje dozvola, ukoliko se bude nešto gradilo – napomenuo je Krivić.
Iz gradskog Odjeljenja za prostorno uređenje niko se nije obratio novinarima. Konačnu odluku o svemu donijeće Skupština grada na jednom od narednih zasjedanja.

Izvor: Kozarski