U BiH sutra počinje kampanja za lokalne izbore, koji će se, ove godine, održati u specifičnim uslovima zbog pandemije virusa korona. U Gradskoj izbornoj komisiji privode kraju aktivnosti imenovanja biračkih odbora. Željko Škondrić, predsjednik Gradske izborne komisije, Izborne jedinice Prijedor, ističe da je svih 65 političkih subjekata, koliko će ih na ovim izborima biti na listi, podnijelo prijedloge za članove biračkih odbora na 130 redovnih glasačkih mjesta. U roku оd dva dana uslijediće distribucija tih rješenja, a nakon toga i obuka predsjednika i članova biračkih odbora.

– Što se tiče samog biračkog spiska, u evidenciju je upisano oko 85.000 birača koji će glasati u gradu Prijedoru. Od toga 83.000 na redovnim biračkim mjestima, a 2.700 putem pošte. U odnosu na protekle izbore imamo oko 370 glasača manje prijavljenih da glasaju putem pošte – rekao je Škondrić.

On  je pojasnio da svaki birač koji se opredijelio za glasanje putem pošte, ukoliko se nalazi u Prijedoru, svoju građansku dužnost može obaviti  glasajući na nepotvrđenom glasačkom listiću.

– Isto važi i za lica koja su u vremenu od zaključenja biračkog spiska ispunili uslov da budu birači. Ako su predali dokumentaciju za dobijanje lične karte, imaju pravo da uz potvrdu CIPS-a obave glasanje na nepotvrđenim glasačkim listićima – pojasnio je Škondrić.

On je podsjetio da je Centralna izborna komisija izdala instrukcije za glasanje u uslovima pandemije virusa korona, ali da još nemaju informacije kako će to biti izvedeno. Problem su, kako kaže, sredstva za nabavku neophodne opreme: beskontaktnih toplomjera, dezinfekcionih sredstava, maski, vizira i zaštitnih odijela, koje je trebao obezbijediti CIK, ali pošto se radi o značajnim sredstvima, to sad pokušavaju prebaciti na lokalne zajednice. I na ovim izborima biće organizovani mobilni timovi za glasanje starih i iznemoglih lica, a dva mobilna tima biće obezbijeđena za glasanje lica koja boluju od kovida ili su u izolaciji, navode u Gradskoj izbornoj komisiji.

Autor: Kozarski