Srpska pravoslavna crkva sutra praznuje dan Prepodobne mati Paraskeve – Svete Petke, svetiteljke koja je pomagala bolesnima i siromašnima.

Kult Svete Petke njeguje se vijekovima u jugoistočnoj Evropi, a poštuju je i neki nehrišćanski narodi na istoku. Vjernici joj se obraćaju molitvom za pomoć i spas od bolesti i drugih životnih nevolja.

Vjerovanja na veče uoči Svete Petke

Prema narodnom vjerovanju i veče uoči sutrašnjeg praznika Svete Petke ima posebno značenje. Poslije večere obično se ide na spavanje.

Obavezno se treba triput prekrstiti, pa izgovoriti molitvu: “Pomozi Bože, Sveta Petko i Sveta Nedjeljo, oprosti nas ako smo što pogrešili; pomozi mi i sačuvaj me Bože od tuđe bjede neviđene; sačuvaj me od rđavih misli; pomozi sutrašnji danče; daj Bože zdravlje, dobro da spavam, rđavo da ne snim, već smilje i bosilje; daj Bože zdravlje, sreću i napredak i da zdravi i živi dočekamo sutrašnji dan!”

Ovako se obično molio samo domaćin, a žene i djeca se samo triput prekrste. Poslije molitve se spava. Glava se uvijek tokom spavanja okreće istoku, jer se tako valja. Jedna ruka se stavi pod glavu, a druga pruži. Uvijek se leže na desnu stranu, jer se tako valja. Gdje ima dece, soba se okadi tamjanom, da se djeca ne bi u snu plašila.

Izvor: Kurir