Odluka Predsjedištva DNS da svojim opštinskim i gradskim odborima da slobodu da samostalno odluče sa kim će koalirati i koga će podržati na izborima, bila je očekivana za sve upućene u političke prilike u Srpskoj.

Na takav način odluku posmatraju i u SNSD, nosiocu vlasi i koalicije koju je DNS napustio na nivou RS i BiH.

– Mi ovdje suštinski ne vidimo ništa novo. Odbori DNS koji su i ranije sarađivali sa SNSD i sa drugim strankama koalicije, i dalje sarađuju sa SNSD, iz jednostavnog razloga – zato što je to pobjednička strana i zato što je to ubjedljivo najbolja opcija za građane RS, za stanovnike svih naših lokalnih zajednica. DNS je stranka koja je dugo godina sarađivala sa SNSD. Očigledno je da na lokalnom nivou nastavljaju da sarađuju sa SNSD i da će biti zajedno sa nama dio velike pobjede na izborima 15. novembra – kaže za Srpskainfo portparol SNSD Radovan Kovačević.

Podsjeća da su sve stranke koje su u koaliciji na nivou Republike Srpske i ranije potpuno samostalno na lokalnom nivou odlučivale o tome sa kim će i kako sarađivati.

Ono što je pred ovu izbornu kampanju saopšteno svim strankama koalicije jeste da SNSD neće ni na koji način tolerisati saradnju u lokalnim zajednicama sa strankama koje su im svima zajedno opozicija na republičkom nivou.

– Bilo je par odbora DNS i nekih drugih stranaka koji su postupili drugačije. U skladu sa našim stavom da će kadrovi koalicije koji su birani na republičkom nivou, a dolaze iz tih odbora, biti smijenjeni, tako je i učinjeno – kaže Kovačević.

Prema njegovim riječima, očigledno je da su članovi DNS i dalje za saradnju sa SNSD.

– Očigledno je, isto tako, da su lokalni odbori DNS za saradnju sa SNSD. Zato možemo da kažemo da je jedino nekoliko ljudi u rukovodstvu DNS zbog svojih ličnih razloga imalo potrebu da donese tu vrstu odluka kakve su donijeli na nekoj od posljednjih sjednica Predsjedništva. Ono što sada trenutno vidimo jeste da to nije donijelo bilo kakve rezultate. Kao što smo u startu govorili, to nije ni na koji način ugrozilo vlast u RS koja je apsolutno stabilna i sa DNS i bez DNS – ističe Kovačević.

Dodaje da je stav SNSD da je ovo trenutak za okupljanje, a nije trenutak za dijeljenje.

Izvor: Srpskainfo