Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da je smrt mitropolita Amfilohija veliki gubitak za sve Srbe i sve pravoslavne vjernike.

Dodik je naglasio da je mitropolit Amfilohije bio jedan od najvećih autoriteta u Srpskoj pravoslavnoj crkvi, čovjek koji je znao da okupi narod, a pogotovo narod u Crnoj Gori u kojoj je, kako je rekao, trebalo odbraniti svetinje.

– Upokojeni Amfilohije je znao na koji način se s tim boriti i narod je to prepoznao. On nije samo bio vjerski vođa i čovjek od autoriteta, on je okupio i ujedinio vjerujući narod Crne Gore i spriječio vještački pokušaj da se diferencira ko kojem narodu pripada. To je jedno od njegovih velikih dostignuća – rekao je Dodik.

Naglasio je i da ljudi u Republici Srpskoj žale za njegovim odlaskom i dodao da je mitropolit Amfilohije bio rado viđen gost na našim prostorima.

– On je često govorio da Srbi imaju jednu krštenu državu, misleći na Republiku Srpsku, polukrštenu Srbiju i nekrštenu Crnu Goru. Nikada nije propuštao priliku da to kaže. Ali, vjerujem da je na kraju života mogao da posvjedoči činjenici da se u okviru litija i borbe za svetinje u Crnoj Gori okupio sav narod i u Srbiji i Republici Srpskoj dajući podršku – rekao je Dodik.

On je naglasio da je prilikom zadnjeg kontakta sa mitropolitom, dok je boravio u bolnici, bilo dogovoreno da će se početkom novembra sastatati s njim u Trebinju, ali na žalost, istakao je, našli su se u Podgorici na njegovoj sahrani.

Autor: RTRS