Uoči izlaska iz štampe knjige “Humano srce Srpske” autora Slavka Basare, novinara Sportskog žurnala, koja govori o humanoj misiji iz Republike Srpske i u službi je pomoći srpskom narodu Kosova i Metohije. Odbor za pomoć Srbima Kosmeta je doneo odluku da se Slavku Basari dodeli najveće priznanje ove organizacije – bista Patrijarha Pavla za nesebičnost i izuzetno angažovanje kako bi pominjana knjiga ugledala svetlost dana.
Ona, ustvari, govori o samopregornom radu humanitarca Milorada Arlova u periodu od maja 2008. godine do danas. U tom razdoblju na Kosovu i Metohiji su izgrađene dve zgrade zahvaljujući pomenutom Odboru, a brojna deca iz južne srpske pokrajine boravila su u Republici Srpskoj, te dobijala poklon paketiće i raznu drugu humanitarnu pomoć.
A sve ustvari je započelo snagom fudbala i prvom utakmicom u Leposaviću između veterana Vrbasa i Trepče iz Kosovske Mitrovice, sa koje je Basara izveštavao, a Sportski žurnal zajedno sa Glasom Srpske jedini objavio priču sa tog susreta. Od tada iz dana u dan Basara je beležio sve aktivnosti na relaciji Republika Srpska – Kosovo i Metohija, putovao u južnu srpsku pokrajinu, upoznavao ljude i tako spoznao srž i suštinu svih nedaća kroz koje prolazi srpski narod na svetoj zemlji. Fudbal je bio, između ostalog, nit poveznica dve srpske teritorije koja traje sve do današnjeg dana.
Svečanost na kojoj je juče Basari uručena bista Patrijarha Pavla održana je u kultnom banjalučkom sastajalištu pod imenom “Maraton”, ilustrovanom slikama i crtežima iz čuvenog filma “Maratonci trče počasni krug”. Uz predsednika Odbora Milorada Arlova ovom činu je prisustvovao i recenzent knjige, znani novinar i pisac Tomo Marić, inače stalni saradnik Sportskog žurnala.

-Zahvaljujući upravo Slavku Basari mi smo danas okončali jedan istorijski važan posao, pripremili za štampu knjigu “Humano srce Srpske”, koja će generacijama govoriti o bratskoj vezi srpskog naroda sa Kosova i Metohije i iz Republike Srpske. Ta knjiga biće istovremeno i putokaz svima nama koliki je značaj i važnost da srpski narod na svakom mestu i u svakoj prilici, u borbi za svoj identitet i svoje opstajanje bude jedinstven – rekao je Milorad Arlov, humanitarac iz Banjaluke, predsednik Odbora za pomoć Srbima Kosova i Metohije.
Nagrađeni Slavko Basara je izjavio:
-Znajući ko je sve dobio ovu nagradu, i na osnovu kojih kriterijuma se ona dobija, mene čini izuzetno srećnim i još više obavezuje da svaku ljudsku borbu za pravdu i istinu afirmišem i da se za tu istinu borim. Malo je reći da sam presrećan, pogotovo što je ovo i veliko priznanje i kući Politika, odnosno novini u kojoj radim, Sportskom žurnalu.
Brojni gosti taj čin su propratili dugotrajnim aplauzom koliko upućen Basari, toliko i našem listu.
Inače, ovaj svečani čin je upriličen na dan kada je sa ovog sveta, u Podgorici, ispraćen mitropolit crnogorsko-primorski Amfilofije Radović koji je nebrojeno puta bio svedok humanitarnog rada Milorada Arlova na Kosovu i Metohiji.

Odabrano društvo

Bistu Patrijarha Pavla, koja je izrađena u Leposaviću, najveće priznanje Odbora za pomoć Srbima Kosova i Metohije, dobili su, između ostalog: Milorad Dodik, srpski član Predsedništva BiH, Željka Cvijanović, predsednica Republike Srpske, Radovan Višković, premijer Republike Srpske, Ljubiša Ćosić, predsednik Saveza opština i gradova Republike Srpske, Vlado Ostojić, načelnik Opštine Han Pijesak, Milenko Đaković, gradonačelnik Prijedora, Tomo Marić, novinar i pisac, Draško Milinović, generalni direktor RTRS, Nebojša Draškić, brčanski paroh i Sreto Božić, veliki dobrotvor.

Sportski žurnal