Izložba grafika “Prostori između realnog i mašte” autorke Olivere Šipke Baste otvorena je danas u Muzeju Kozare u Prijedoru.
Direktor Muzeja Kozare Zoran Radonjić ocijenio je da je riječ o izuzetno snažnoj izložbi i pozvao sve ljubitelje likovne umjetnosti da dođu u muzej.

“Ovdje sva likovnost, svi elementi kao što su kompozicija, boja, sam koloristički pristup u radovima, a naravno ima i monohromatskih, sve je podređeno tom nekom zajedničkom izrazu i sva ova djela su povezana na način da izložba kao cjelina predstavlja izuzetno bogat vizuelni doživljaj”, rekao je Radonjić novinarima.

On je podsjetio da je ova izložba postavljena na osnovu konkursa raspisanog prošle godine za ovogodišnju izlagačku sezonu i da je ovo peta izložba fizički organizovana u muzejskim prostorijama, a da je priređeno i 15 digitalnih izložbi.

“Naša procjena je bila, sada u ovoj situaciji, s obzirom na to da je broj posjetilaca manji nego ranije, da je sasvim u redu da na svakih dva mjeseca fizički realizujemo po jednu izložbu, tako da su ostali autori koji su prošli konkurs pomjereni za iduću godinu”, dodao je Radonjić.

Olivera Šipka Basta rekla je da je diplomirala grafiku u Banjaluci kod profesora Branka Miljuša, da je završila magistarske studije slikrastva i da sada pohađa master studije iz grafike.

“Ovdje je predstavljeno 35 radova na ručno rađenom papiru. Tu je sadam malih formata, nekoliko velikih i desetak srednjih. Grafički papir sama izrađujem reciklažom pamučnog papira, takođe grafičkog papira visokog kvaliteta. Papir je težak 600 do 800 grama. Koristim takođe vrlo kvalitetne grafičke boje pri samoj izradi, a tehnike su drvorez i linorez”, navela je Šipka Basta.

Ovo joj je 16. samostalna izložba, a, osim u BiH, izlagala je samostalno u Beogradu, Novom Sadu i Pančevu. Imala je oko 150 kolektivnih izložbi širom svijeta.

“Motiv samih radova jesu okruženje oko mene ili neka dešavanja, pročitana knjiga, djelo neko koje inicira da kroz svoje umne filtere provučem i svedem na likovni znak. Boje su negdje dosta realistične prema posmatranom motivu, a negdje su kako ih ja osjetim intimno”, dodala je Šipka Basta.

Izložba grafika “Prostori između realnog i mašte” biće otvorena u Muzeju Kozare do 24. januara iduće godine.

Izvor: Agencije