Iako je sve više žena koje se bave politikom, činjenica je da su pripadnici muškog pola, ipak, zastupljeniji u ovoj oblasti. To su pokazali i rezultati proteklih lokalnih izbora u Prijedoru, pa će, prema dosadašnjim rezultatima u skupštinske klupe sjesti svega četiri odbornice. I to Slavica Popović iz Demokratskog narodnog saveza, Biljana Knežević iz Srpske demokratske stranke, Miljana Kos iz Socijalističke partije Srpske, te nezavisni kandidat Slađana Radaković. Popovićeva je ovakav izbor građana nazvala polnom diskriminacijom. Prema njenom mišljenju, žene su stub političkih partija. Međutim, kako i sama kaže, u našem društvu još uvijek vlada mišljenje da su muškarci sposobniji u politici.

– Žene mnogo odgovornije pristupaju rješavanju svih političkih pitanja. Na neki način ovo pokazuje da smo mi “muško” društvo i da politika pripada muškarcima – istakla je ona.

Dio prijedorskog lokalnog parlamenta po prvi put će biti SDS-ova Biljana Knežević, koja je osvojila najveći broj glasova unutar stranke, te Miljana Kos is Socijalističke partije Srpske. Uvjeravaju da će položaj žena biti jedno od pitanja za koje će se zalagati.

– Žao mi je što je u ovom sazivu malo žena, ali i one treba da se bore za svoj položaj, jer žena koja ima želju, volju i ambiciju može mnogo toga da ostvari. Sigurno je da će rad u Skupštini biti posvećen i ženama. Mislim da žene treba da podržavaju jedna drugu – smatra Biljana Knežević.

 

– Kao žena, zastupaću interese žena grada Prijedora, a posebnu pažnju posvetiću ženama umrlih boraca, jer smatram da su one pomalo zapostavljene – rekla je Miljana Kos iz SPS-a.

Da žene i te kako mogu biti uspješne dokazala je Slađana Radaković, koja je kao nezavisni kandidat osvojila više od 1.000 glasova. U izborni proces ušla je samostalno. Nije bilo jednostavno, ali mukotrpan rad i trud su se isplatili.

– Kao odbornik zalagaću se za interese svih građana, bez obzira na pol, pripadnost i godine života. Delegiraću pitanja koja su od interesa za građane i boriću se za njihova rješenja – tvrdi ona.

Oglasili su se i iz Gender centra Vlade Republike Srpske. Iako su izrazili žaljenje što je, prema preliminarnim rezultatima, znatno manje žena izabrano za odbornike u Skupštini grada Prijedora, ipak, kako ističu, ne možemo govoriti o diskriminaciji, jer je svakom građaninu omogućeno da bira.

– Žene i muškarci mogu biti ravnopravni u oblasti  javnog i političkog djelovanja, a ravnopravnost će se postići većim imenovanjem žena na mjesta odlučivanja, jer će se samo na ovaj način iz temelja promijeniti shvatanje političke zajednice u cjelini. Nedovoljno učešće žena na mjestima na kojima se donose odluke ne treba samo gledati kao puko kršenje propisanih normi, nego kao nemogućnost da one svojim iskustvom, znanjem i zalaganjem doprinesu stvaranju boljeg društva za sve – navode, između ostalog, u Gender centru.

U proteklom skupštinskom sazivu u Prijedoru bilo je sedam pripadnica ljepšeg pola, i to tri iz DNS-a, po dvije iz SNSD-a i SDS-a.

Izvor: Kozarski