Po izgledu skromne građevine, skrivene u gustim i hrastovim šumama, gajevima i lugovima, poznate kao crkve brvnare, karakteristične su za Potkozarsku regiju i predstavljaju narodno blago ovog kraja. U Prijedoru se nalazi nekoliko ovakvih brvnara: u Marićkoj, Rakelićima, Jelićkoj, Busnovima i Omarskoj.

Crkva brvnara u Omarskoj, u zaseoku Jokići, posvećena Vaznesenju Gospodnjem, je posljednja izgrađena brvanara na prostoru grada. Njena gradnja počela je 1893. godine, ali zbog istorijskih okolnosti koje nisu dozvoljavale gradnju, ona je završena 1922. godine. Ova crkva je stara oko 120 godina, potpuna sanacija enterijera i novi ikonostas urađeni su 2013. godine i danas se smatra najljepšom crkvom brvnarom na području grada Prijedora.

U crkvi se nalazi više crkvenih relikvija i pokretnih ikona, ramljenih i rađenih u tehnici ulja na platnu. Izdvaja se plaštanica, djelo umjetnika iz XIX vijeka, ikona Sveta Tri Jerarha, priložena crkvi 1899. godine, te ikona Svetog Save, priložena 1935. godine.

Autor: RTRS/prijedor24h