Iz Sarajeva koje se često zna pohvaliti multietničkim i multikonfesionalnim karakterom još jedna priča o obespravljenim Srbima. Imovinu Ratka Nikolića iz sarajevskog naselja Stup već 20 godina nezakonito koristi privatno preduzeće Drvosječa.

Višegodišnjim sudskim procesom Ratko pokušava da vrati oteto, prepušten je advokatima, neizainteresovanim sudijama i moćnom tajkunu koji ima “debele” političke veze u Sarajevu. Јedina kakva-takva pomoć i utjeha je, kako kaže, od Televizije Republike Srpske.

Svaki dolazak iz izbjeglištva u Bijeljini, na djedovinu u Sarajevu za Ratka Nikolića je bolan. Drhtavom rukom iz fasickle vadi fotografije porodičnih kuća, kojih odavno nema. Na njihovim temeljima, poslije Dejtona napravljeno je stovarište drva.

– Moja kuća je bila na sprat, bila je 32 metra odavde. A ovo na slici je bratova, prije nego što je srušena – priča Ratko.

Ratku Nikoliću je dozvoljeno da hoda uskom uličicom, na svoje imanje ne može. Tamo su bageri, kamioni, radnici s motornom pilom. Ranije kada je dolazio, policija ga je čuvala od fizičkih nasrtaja uzurpatora.

Prisjeća se, da kada su došli prije 20 godina, ovdje već zatekli te ljude koji sijeku drva. Kuće su bile devastirane, a kasnije su ih i srušili. S tugom se prisjeća vremena kada su tu živjeli, a šta su sada dočekali – otetu zemlju.

Od porodice Nikolić oteto je više od 1.000 kvadratnih metara zemljišta uz željeničku prugu. Dvije decenije traje pravna bitka da dokažu da je porodično imanje njihovo, a da je Nihad Helać, vlasnik firme Drvosječa iz Sarajeva, uzurpator privatne imovine. Ranije se Helać pravdao da nema jasne međe između parcela njegove firme i Nikolićeve. Propao je i  nedavni pokušaj pred Opštinskim sudom u Sarajevu da se dogovore o kupoprodaji.

– Sudija je rekla da se pogodimo. Mi smo tražili 300.000 KM za zemlju, tri kuće, garaže, radnje…Njemu je to skupo, a tolike godine ovdje radi i zarađuje!? – rezigniran je Ratko.

Obraćao se Ratko Nikolić i visokom predstavniku, ali slaba vajda. Samo u Sarajevu privatna imovina nije neprikosnovena, samo u tom gradu moguće je 20 godina koristiti tuđu imovinu, prethodno porušivši kuće i svaki trag postojanja Srba. Ratku ostaje tračak nade u presudu Opštinskog suda u Sarajevu u njegovu korist.

Autor: RTRS