Prošlo je skoro punih 18 mjeseci od kako je formiran novi UO u fudbalskom klubu Rudar – Prijedor. Kakvi su dosadašnji utisci?

  • Tačnije, 21.06.2019. godine, na Skupštini FK Rudar – Prijedor, imenovana je nova Uprava. Na Izbornoj skupštini prezentovan je petogodišnji plan. Jedan dio tog plana je iza nas… iskreno, iako su mnoge dobre stvari iza nas, iz ove perspektive kada posmatramo stvari, teško bi se kao Uprava odlučili da se uopšte prihvatimo izazova da smo bar 50% stavri znali koje su nas zatekle, a koje danas znamo i sa kojima smo se nosili. Kao Upravu, niko nas nije natjerao na ovo, već smo sa velikim entuzijazmom ušli u projekat, koji smo nazvali „Evropski Rudar“. Baš zbog toga, nikome se nismo ni žalili, niti smo imali vremena za to. Ono što je najveća satisfakcija, nakon ovog vremena, je to što nas početni entuzijazam drži, ali i želja za uspjehom je još jača i sa mnogo više elana ulazimo u nove pobjede! Da smo na dobrom putu potvrda toga je i činjenica da se danas obraćam kao predsjednik jesenjeg prvaka, sa realnim izgledima da na prvom mjestu ostanemo i u maju mjesecu i uđemo u PL BiH.

Pa da krenemo redom… Kakvo stanje vas je dočekalo?

  • Prvi radni dan nove Uprave i Direktora je bio suočavanje sa nizom problema u smislu da je stanje u klubu bilo katastrofalno. Potencijal ogroman, ali realno stanje zastrašujuće. Mi smo mogli da se pravimo ludi, servisiramo obaveze nastale za perioda postojeće uprave, a ostalo guramo pod tepih. Naravno da nismo! Već prvih dana, dok su trajale pripreme na Zlatiboru, rukovodstvo kluba je u Prijedoru analiziralo zatečeno stanje. Analiza je pokazala da je Rudar – Prijedor, kao klub bogate istorije bio u izuzetno lošem stanju u ljeto 2019. godine – najjednostavnije rečeno stanje u ljeto 2019. nije bilo dostojno ni veličini grada Prijedora, a ni tradiciji kluba. Bilo da posmatramo sa sportskog ili infrastrukturnog ili poslovnog stanovišta… Rudar nije bio ni na nuli, već u velikom minusu. Dug dva ili tri puta veći od tadašnjeg budžeta. Infrastruktura očajna, koja se ogledala u prilično zapuštenom stadionu, ali i svim drugim terenima. Igrački kadar, koji je zatečen, nije imao veliku vrijednost na tržištu, a i svim igračima je ugovor isticao i bukvalno krenulo se i tu od iz početka.

U takvim okolnostima, šta ste definisali kao prioritet? Tj. da li je prednost dobio sportski ili poslovni segment…

  • Mnogi su nam u startu govorili da bi trebalo isključivo sportski sektor da razvijamo, što i jeste najvažnije, a da malo u startu zanemarimo taj poslovno – infrastrukturni segment. Međutim, mi nismo tako razmišljali. Odlučili smo se da paralelno idemo na tri fronta. Neke stvari smo zaokružili, druge tek trebamo u narednom periodu. Da smo odlučili da samo ulažemo u igrački kadar, danas bi nas sačekali isti problemi koje smo imali, možda bi bili prvi prošle godine, ali bi se ove sigurno vratili nazad. Osim toga, ne bi imali račun preko kojeg poslujemo, tj. bio bi blokiran kakav smo i zatekli. Imali bi mnogo lošiju infrastrukturu, iako je i danas još u lošem stanju, ali ima značajnog pomaka. Zatim, imali bi niz sudskih sporova danas, a mi sve okončali i sve dugovo isplatili ili preko reprograma plaćamo. Za kvalitetan tim, koji u kontinuitetu može da pobjeđuje potrebno je strpljenja i vremena. Mi ga imamo i moramo raditi pažljivo, korak po korak. Da bi imali respektabilan tim, potrebna su nam tri do četiri prelazna roka i uigranost. Tek je treći prelazni rok iza nas i pomak je itekako vidljiv. Ono što je realnost je to da je Rudar mnogo bolji danas, nego ljetos, još bolji nego zimus, a neuporedivo je porediti ovo danas i ljeto 2019.

Da se više ne vraćamo unazad, danas ste jesenji prvaci i stvari se odvijaju jako dobro za Rudar. Generalno, klub je prepoznat kao dobra sredina. Da li su to prepoznali svi i šta se to promijenilo danas?

  • Sigurni smo da taj iskorak vide mnogi koji nas prate, kako oko kluba, tako i kompletna fudbalska javnost. Potvrda za to je:
  • Sponzorski pull je brojniji nego prije – dovoljno je otići na naš sajt i vidjeti mnoštvo novih sponzora koji su nam dali šansu u startu. Ključna stvar je trensparentnost u radu svih nas. Pravi sponzorski pull i novi veliki sponzor se očekuje u novoj sezoni. Ovdje ponosno ističemo naša tri generalna sponzora (Grad, Mital i RŽR Ljubija), kao i našeg novog zlatnog sponzora – Integral inžinjering.
  • Ono što je posebno važno je da danas mnogo lakše pregovaramo sa potencijalnim igračima, igrači sada žele u Rudar, a samo 18 mjeseci prije pregovaranje je bilo i mučno i teško. I to je pokazatelj da smo prepoznati kao dobra sredina. To je pokazatelj da se stvaraju pretpostavke za veće ambicije.
  • Naš rad i zalaganje prepoznao je i FSRS, a kao potvrda za to je dobijena Plaketa Predsjedniku kluba, tj. meni, za dosadašnji doprinos i rad na uspostavljanju pravih vrijednosti u fudbalu Republike Srpske.
  • Moje konekcije i uključenost u najveći klub na ovim prostorima, Crvenu zvezdu, kako kroz sportsko društvo (čiji sam član UO), tako i u FK (Skupština), nas pozicioniraju kao klub sa velikim potencijalom za saradnju sa Zvezdom u skorijoj budućnosti. U vezi sa navedenim, u narednom periodu, pokušaćemo ove konekcije iskoristiti za uspostavljanje konkretne saradnje sa FK Crvena zvezda.
  • Na kraju, ali najvažnije, jer se fudbal igra zbog publike, predan i transparentan rad ljudi u klubu su prepoznali i naši navijači – Alkohol bojsi, koji su jedini u ovom rangu takmičenja svom klubu dali pravu podršku i kod kuće i na strani. Definitivno svojim angažovanjem prevazilaze rang takmičenja u kojem je Rudar danas. Veliku zahvalnost im dugujemo i za niz akcija koje su u saradnji sa klubom realizovali (humanitarni meč prošlo ljeto, kao i krečenje zapadne tribine, te mnoge druge akcije…). Ima i onih čija je ljubav prema kluba, za mene lično, neshvatljva, zapanjujuća. Vjerujte da ne znam koji ternmin da upotrijebim za one koji dođu u klub samo da pozdrave, mahnu i onda nastave svoju šetnju ili šta već – kapa dole!

Pominje se u medijima da je danas budžet veći nego prethodnih sezona. Koliko je to tačno, odnosno kakva je struktura budžeta?

  • Prije svega, ulaganja i rezultati su često visoko povezane kategorije, tačnije rastom prve se stvaraju pretpostavke za rast druge kategorije. Kada smo definisali visoke ciljeve, znali smo da to ima svoju cijenu. Visoki ciljevi su uvijek finansijski zahtjevni. Neposredno pred početak prošle sezone se kreirao i okvirni budžet za takmičarsku 2019/20 godinu, a to smo radili i uoči ove sezone. Mjesečno smo definisali da će Rudar da troši oko 45.000 KM. Struktura toga je takva da 2/3 idu na 1. Tim, a ostatak za Omladinsku školu, radnu zajednicu i sve ostale troškove. Prosječna plata igrača je danas oko 1.000 KM, što je neuporedivo niže nego u bilo kojem klubu u PL BiH gdje želimo biti uskoro i biti konkurentni. Samo po ovom osnovu dolazimo do cifre od oko 500.000 KM godišnje. Međutim, ovo nije konačan budžet! Budžet FK Rudar – Prijedor u sezoni 2019/20 je preko 800.000 KM, koliki je i u tekućoj sezoni. Razlog za to je to što smo odredili kao ključni cilj deblokadu računa (što je i urađeno, a što je i koštalo) i vraćanje dugova (kredit i bivši igrači/treneri), odlazak na kvalitetne pripreme (ljeto i zima) i sređivanje infrastrukture, koja se ogleda kroz nabavku osnovne opreme (kosilica, trimer…), zatim kupovina montažnih svlačionica na Suvom Prijedoru i sređivanje stadiona (pločice ispred zapadne tribine, nove lože, nove prostorije).
  • Plan da u takmičarskoj 2020/21. godini platimo sva dugovanja (osim poreskog duga, koji je reprogramiran) ide odličnom dinamikom. Potpuno čisti treba da uđemo u PL BiH, to je važan cilj! Klub ima mnogo manji dug nego u ljeto 2019. godine. Konkretno, danas dugujemo samo dobavljačima sa kojima sarađujemo (stanarine, ishrana…), jer smo se prvo bavili „repovima iz prošlosti“.
  • Vrlo važna stvar, koja je dodatni motiv za rast i napredak kluba, jeste i posvećenost novog Gradonačelnika, gospodina Pavlovića, koji je obećao i veći budžet i nastavak podrške klubu. Do sada je svojim prisustvom na utakmicama davao „vjetar u leđa“ Rudaru, a u narednoj kalendarskoj godini će ta pomoć da se konkretizuje i u vidu većih davanja, što Rudar definitivno zaslužuje, a mi u klubu, rezultatima koje postižemo, taj benefit težimo da opravdamo. Primjera radi, mnogi klubovi iz manjih gradova od Prijedora (Borac iz K. Dubice, Sloboda iz Novog Grada, Kozara iz Gradiške, Ljubić iz Prnjavora, Sloga iz Doboja, Leotar iz Trebinja i td.) imaju mnogo veću finansijsku podršku od lokalne zajednice nego što je to imao Rudar. A Rudar je prvi i najjači. Da bude jasno, mi smo i do sada imali dobru saradnju sa gradskom upravom i prethodnim gradonačelnikom ali vjerujemo da će dolaskom Pavlovića, ta saradnja biti još bolja.

Prva liga Republike Srpske ima 16 timova danas i neuporedivo je interesantnija nego prethodne sezone. Kako je ocijenjujete, kakvi su dosadašnji utisci…?

  • Format lige danas i format od prošle godine se ne mogu porediti! Sjetite se da je bilo svega 9 klubova i 4 utakmice po kolu, dok danas imamo skoro sve centre u prvoj ligi i definitivno je potez FSRS da proširi ligu dao rezultat. Osim toga, liga je mnogo više praćena danas, prvenstveno zbog tv prenosa, koji je vratio draž ovom rangu takmičenja, što je opet zasluga novog rukovodstva FSRS, na čelu sa Vicom Zeljkovićem.
  • Gledanost 1. Lige, zbog direktnog prenosa, je nikad veća i to je podiglo vrijednost našeg tima. Samo u ovom momentu imamo ponude za naša tri mlada igrača koja je u zbiru veća od polovine našeg budžeta. Danilo Marmat je svoj talenat prethodne polusezone u potpunosti afirmisao i postao naš najstandardniji igrač. Velike zasluge pripadaju šefu i sportskom direktoru koji su vjerovali u njegov talenat i pružili mu šansu. Danas ga traži pola Premijer lige i mnogi klubovi iz inostranstva. Dalje, Dragan Bilbija je najperspektivniji igrač lige, koji je sa 18 godina postao starter kod Savića, ali i standardni reprezentativac BiH (U19). Vrlo teško odoljevamo ponudama za ovog perspektivnog igrača, koji je u fokusu mnogih klubova iz BiH, Srbije i Hrvatske. Upravo tandem Marmat – Bilbija je bio nosilac prošlogodišnjeg Rudara u juniorskoj PL, kada smo bili 4. na tabeli. Samo godinu dana nakon toga su starteri u seniorskoj selekciji. Na kraju, želim da istaknem i sjajne igre Luke Kulenovića, po mišljenju mnogih najboljeg igrača 1. Lige RS, igrača koga, zbog njegove dominacije i forme u poslednja dva mjeseca traže mnogi klubovi. Veliki će izazov biti sve njih zadržati, a upravo je TV prenost pozitivno uticao na njihov rejting i fudbalsku afirmaciju.

Pored mladih igrača, tim je spoj mladosti i iskustva. U prethodnom prelaznom roku, nosioci ekipe su zadržani i klub se dodatno pojačao… Šta se očekuje od narednog prelaznog roka?

  • Strategija kojoj težimo je da dominiraju igrači iz Prijedora… to je poželjno zbog više razloga. Danas, vrlo važni igrači su kapiten Pekija, zatim Marić i Gavranović, kao i Burazor, Jaćimović ili Jakupović, koje smo vratili po dolasku u klub. Nastojimo da ovaj trend pratimo i u ovom prelaznom roku i cilj nam je da se golman mlade reprezentacije BiH, naš Prijedorčanin Luka Kačavenda vrati u Rudar (nakon epizoda u Vojvodini i Partizanu).
  • Naravno, mi bi smo bili najsrećniji da u ekipi ima 20 domacih vrhunskih igrača, da ne moramo razmišljati kako obezbijediti sredstva za smještaj, ishranu igrača itd… ali realnost je takva kakva je. Kada težite da budete prvi ili u vrhu, neophodno je domaću bazu pojačati igračima takmičarima koji donose rezultat. Upravo zbog toga smo ljetos doveli Peru Ivetića, Iliju Danilovića, Slavena Stjepanovića, ali i zadržali Matovića, Zekanovića i druge.
  • Pored golmana, cilj je da u ovom prelaznom roku dovedemo po jednog vrhunskog igrača u svakoj liniji tima, ali i nekima se zahvalimo i na taj način rasteretimo budžet kluba. Danas se pravi baza za Premijer ligu, a na ljeto ta ista baza samo malo koriguje. Na ovu temu skoro svakodnevno imam komunikaciju sa trenerom i direktorom. Mnogi danas žele u Rudar, to sigurno imponuje i pokazatelj su da je klub na pravom putu. Formiranju novog – jačeg tima je prioritet broj 1! Sa svim igračima koji zadovoljavaju kriterijume Rudara će se potpisati novi ugovori, a prijedlog o tome će dati stručni štab i sportski direktor najkasnije do kraja godine.

  

Za kraj, treba imati u vidu i činjenicu da biti u PL BiH ne znači imati samo dobru ekipu. Klub treba biti spreman u svakom pogledu.

Upravo tako. U klubu je plan da se ovaj period (do 30.06.2021.) iskoristi za završetak započetih aktivnosti na:

  1. Sređivanje terena Suvi Prijedor (već u toku). Na ovim poslovima čak rade i ljudi kojima to nije u opisu posla, što pokazuje entuzijazam koji vlada u klubu.
  2. Postavljanje reflektora – partnerstvo sa Gradom i FS BiH (potpisan ugovor). Ovdje se očekuje raspisivanje tendera u Gradu Prijedoru za izgradnju stubova (koje finansira grad – oko 80% ukupne investicije) i postavljanje svjetiljki (što finansira savez – oko 20% ukupne investicije). Očekuje se do kraja sezone završetak i da na jesen 2021. godine Rudar – Prijedor svoje domaće utakmice igra pod reflektorima. Investicija je oko pola miliona KM.
  3. Sređivanje glavnog terena do početka naredne sezone.
  4. Novi pomoćni teren, pored glavnog (ovo će klub finansirati).

Ovim putem bih pozvao, sve one koji imaju neku ideju, želju, prijedlog… da nam se obrate i da nam se pridruže. U ovom UO (uključujući i Predsjednika Skupštine kluba) i menadzmentu, čiji je prosjek godina manji od 40, nema sujete već jedino zelja da se ostvari neki uspjeh. Vjerujem da su isto htjeli i naši prethodnici, ali i njihovi prethodnici. Međutim, kockice se nekada poklope, a nekada ne. Koliko je ko bio u pravu, vrijeme ce pokazati.

Autor: FK Rudar Prijedor