Muzej Kozare objavio je dvije knjige istoričarke Vedrane Adamović, i to drugo izdanje publikacije “Godine stradanja 1941/42”, a prvi put publikaciju “Braća Stojanovići i Tuzlanski đački proces 1915. godine”.
Direktor Muzeja Kozare Zoran Radonjić izjavio je da su publikacije plod višegodišnjeg rada Adamovićeve koja je viši kustos u ovom muzeju.

“Tipično za ovog autora su studioznost i primjena naučne metodologije u samom procesu, što je na kraju i vidljivo kroz ove sjajne rezultate”, rekao je Radonjić na konferenciji za novinare u Prijedoru.

On je zahvalio Republičkom sekretarijatu za vjere koji je finansirao drugo izdanje knjige “Godine stradanja 1941/42”, zatim Arhivu Republike Srpske i Udruženju arhivskih radnika Republike koji su i koautori, te republičkom Ministarstvu prosvjete i kulture i gradu Prijedoru koji redovno podržavaju rad Muzeja Kozare.

“Značaj ove knjige je i geografski, jer je riječ o Potkozarju, ali i u tome što je akcenat na stradanju civila, na čemu se posebno insistira. Prvo izdanje je štampano u skromnih 60 primjeraka i to nije bilo dovoljno za interesovanje ni stručne, ni šire javnosti, tako da ćemo sad definitivno odgovoriti i na to”, naglasio je Radonjić.

Prema njegovim riječima, publikacija “Braća Stojanovići i Tuzlanski đački proces 1915. godine” obrađuje nešto raniji period, vrijeme Prvog svjetskog rata i doba austrougarske vlasti i ulogu Mladena i Sretena u tome.

“Vjerujem da će i ona imati pažnju i šire i stručne javnosti”, dodao je Radonjić.

Autor Vedrana Adamović izjavila je da je Muzej Kozare na ovaj način uspješno završio godinu kada je u pitanju izdavačka djelatnost.

“Za nas je to jako bitno jer možemo slobodno reći da je ovo jedna od uspješnijih godina kada je naučno-istraživački rad kustosa u pitanju, što je jedna od djelatnosti koja je u standardnom opisu naših poslova”, rekla je Adamovićeva.

Ona je podsjetila da je prvo izdanje knjige “Godine stradanja 1941/42” objavljeno u decembru 2018. godine, a da ovo drugo izdanje ima za saizdavače Arhiv Republike Srpske i Udruženje arhivskih radnika Republike Srpske.

“Posebno smo zahvalni Republičkom sekretarijatu za vjere koji je podržao ovaj naš projekat i bez kojeg štampanje ove publikacije ne bi bilo izvodljivo. Mi smo na ovo ponosni, pogotovo što smo došli do novih saznanja i informacija koja su razlog za objavljivanje drugog izdanja, pored malog tiraža prvog”, istakla je Adamovićeva.

Prema njenim riječima, publikacija “Braća Stojanovići i Tuzlanski đački proces 1915. godine” bavi se životom i radom Mladena i Sretena Stojanovića koji su široj javnosti poznati iz kasnijeg perioda, kada su se afirmisali kao formirani ljudi.

“Knjiga se bavi njihovim školskim danima iz Tuzle kao periodom koji je manje poznat i samim tim grad Prijedor u kojem su se rodili i u kojem su živjeli do odlaska u tuzlansku gimnaziju dobija priču kojom se upotpunjuje slika o porodici Stojanović jednim dijelom koji je manje poznat”, pojasnila je Adamovićeva.

Ona kaže da se, zbog higijensko-epidemioloških mjera trenutno ne može održati uobičajena promocija knjige, pa je organizovana današnja pres-konferencija.

Prema njenim riječima, klasična promocija treba da bude održana u okviru izložbe “LJepota, dobrota, istina”, koju Muzej Kozare planira prirediti u vrijeme majskih svečanosti u Prijedoru kojima se obilježavaju i 16. maj, Dan grada, ali i Dan i Noć muzeja.

“Izložba će biti bazirana na dokumentaciji i informacijama do kojih sam došla prilikom stvaranja knjige `Braća Stojanovići i Tuzlanski đački proces 1915. godine` koja je i moj magistarski rad”, dodala je Adamovićeva.

Izvor: Agencije