Kada je supruga vedra, optimistična i puna entuzijazma, muž je zdraviji, što važi i u obrnutom slučaju – tvrde naučnici koji su sproveli zanimljivu studiju.

Stručnjaci sa Univerziteta u Mičigenu potvrdili su da je generalno važno kakva klima vlada u porodici, jer od nje zavisi ne samo bračna sreća, nego i zdravstveno stanje supružnika.

U istraživanje je uključeno 2000 parova starijih od 50 godina, koji su odgovarali na pitanja koliko su zadovoljni kvalitetom života, da li boluju od povišenog krvnog pritiska, dijabetesa i drugih hroničnih bolesti, koliko su fizički aktivni, da li vežbaju i mogu li bez problema da izvršavaju svakodnevne obaveze.

Suština je bila da se prvo utvrde njihove navike, odnos prema sebi, mogućnost i volja da se izvršavaju svakodnevni zadaci, zaviri u zdravstveni karton, a potom sve to poveže sa strukturom ličnosti partnera, pre svega iz ugla sklonosti optimizmu ili pesimizmu.

Vedar karakter supruge – dug život!

Naučnici su došli do saznanja da su ispitanici, čiji su bračni drugovi vedrijeg karaktera, bili zdraviji, više su se bavili sobom i češće su vežbali, što su doveli u vezu sa tim da su ih u tome podržavali partneri, inspirišući ih da više vode računa o svom zdravlju. Istovremeno, tamo gde je postojala negativna klima u porodici, veće su bile šanse da supružnici konzumiraju nezdravu hranu, piju i puše više od granica normale.

Sporan je bio i odnos prema dugoročnim planovima, jer većina ispitanika koja je u braku sa mrzovoljnim tipovima, pesimistima i osobama sklonim promenama raspoloženja, nije mogla da iznese nijednu želju, ambiciju ili cilj za budućnost.

Izvor: novosti