Selo Kozica u opštini Oštra Luka opstaje uprkos brojnim infrastrukturnim problemima.

Odsječeni od ostatka svijeta, mještani nemaju prohodne puteve. Situaciju pogoršava i loša elektromreža, zbog koje struje nemaju danima.

Ipak, mještani kažu, nadaju se pomoći kako bi život u ovom pograničnom selu bio dostojan čovjeka.

Ovo selo je nekada imalo više stotina domaćinstava. Škola je bila puna đaka, a ulicama se svakodnevno čula dječija graja.

Među mještanima su i učitelji u penziji koji su sredinom devedesetih godina došli u ovo, tada, bogato selo, u kojem život danas nije nimalo lak.

– Najveći problemi su nedostatak komunikacija. Mi ovdje nemamo nikakvog prevoza – kaže Milan Mudrinić, učitelj u penziji.

U selu Kozica često nema struje i po petnaest dana zbog loše elektro mreže.

Kozičani od matične opštine Oštra Luka putuju 32 kilometra. Veliki dio makadamskog lošeg puta prolazi kroz Federaciju BiH, što dodatno otežava život mještana.

– Glavni problem nam je put. Što se tiče toga trebalo bi naravno raditi na tome da možemo doći pošteno i čestito u ovo selo – itiče Dušan Kondić, bivši direktor škole.

Kako bi život u selu Kozica opstao, neophodni su infrastrukturni projekti.

– Planirali smo određeni broj stubova koji će doći do marta, aprila. Planirano je da se uradi rasvjeta u dijelu Kozice – navodi načelnik Oštre Luke Dragan Mastikosa.

– U daljem periodu ćemo pokušati prema Vladi Republike Srpske da uputimo apel da se u što skorije vrijeme pokušaju riješiti svi ovi infrastrukturni problemi – naglasio je Dragoslav Kalabić, poslanih u NSRS.

Uprkos teškoj situaciji, ovdje i danas opstaje 100 domaćinstava. I dalje se čuje smijeh najmlađih od kojih 18 pohađa osnovnu školu.

Poljoprivreda je u ovom kraju jedini izvor života, a kako bi nastavili dostojanstveno da žive neophodna im je putna komunikacija i kvalitetna elektromreža.

Autor: RTRS