Na području Policijske uprave Prijedor u prošloj godini evidentirano je 970 krivičnih djela, za 7,8 odsto manje nego u 2019, a rasvijetljenost krivičnih djela po nepoznatom izvršiocu je 68 odsto, odnosno ukupna 88 odsto, izjavio je danas načelnik ove uprave Sretoja Vujanović.


“Po strukturi najbrojnija su imovinska krivična djela. Iz ove oblasti evidentirano je ukupno 429 krivičnih djela, od čega 222 teške krađe i krađe, što je za 36,2 odsto manje u odnosu na uporedni period”, rekao je Vujanović na redovnoj konferenciji za novinare u Prijedoru.

Od 84 krivična djela protiv života i tijela, veće interesovanje građana izazvalo je jedno ubistvo i dva pokušaja ubistva, ova djela su rasvijetljena, a počinioci procesuirani.

“Evidentirano je sedam krivičnih djela razbojništva, od kojih dva u pokušaju. Tri su rasvijetljena, a prioritet je rasvjetljavanje i ostalih razbojništava, pogotovo jednog u Omarskoj, u kojem je bilo upotrebe oružja”, istakao je Vujanović.

Tokom 2020. godine iz oblasti privrednog kriminaliteta na području ove uprave evidentirano je 67 krivičnih djela, od čega 34 koruptivnog karaktera, a ukupna materijalna šteta je veća od 6.441.000 KM i ukupna protivpravno stečena imovinska korist veća od 5.843.000 KM.

“Evidentirana su 1.134 migranta, dok ih je u 2019. bilo 827. Bilo je šest krivičnih djela krijumčarenje ljudi počinjenih od 10 lica, a na štetu 71 migranta. Apelujemo da građani prijave uočena kretanja migranata na našem terenu kako bismo ih kontrolisali i evidentirali”, poručio je Vujanović.

On je ocijenio da je u 2020. godini održano zadovoljavajuće stanje bezbjednosti uprkos činjenici da je rad policije bio dobrim dijelom usmjeren i na aktivnosti kontrole poštovanja epidemioloških mjera, te da je Policijska uprava Prijedor ostvarila veoma dobru saradnju sa organima lokalne samouprave, pravosudnim institucijama, udruženjima, organizacijama i medijima.

Policijska uprava Prijedor objavila je prije četiri dana fotografiju Anđelke Mudrinić /43/ iz Prijedora, za koju je 6. januara oko 11.30 časova prijavljeno da se dan ranije oko podneva udaljila od porodične kuće i da se do momenta prijave nije vratila na adresu stanovanja.

“Pozivamo i sada medije i građane da putem svojih servisa i društvenih mreža ponove informaciju o nestalom licu s ciljem da se identifikuje trenutno mjesto boravka tog lica. Policijski službenici su preduzeli mjere iz svoje nadležnosti, raspisali objavu za nestalim licem, a zajedno s porodicom u narednom periodu ćemo preduzeti druge mjere koje se ukažu kao potrebne s ciljem pronalaska lica”, naglasio je Vujanović.

Načelnik sektora policije Mario Milašin naveo je da je iz oblasti javnog reda i mira lani evidentirano 715 prekršaja, od kojih je u jednom učestvovalo pet ili više lica, a da su svi javni skupovi protekli bez incidenata.

“Iz oblasti bezbjednosti saobraćaja bilo je za 15 odsto saobraćajnih nezgoda manje nego godinu ranije, te 25.479 prekršaja ili za 14 odsto manje nego 2019. godine. Od 807 saobraćajnih nezgoda u 14 nezgoda 15 lica je smrtno stradalo. Iz saobraćaja je isključeno 2.148 vozača, od kojih 1.705 zbog vožnje pod uticajem alkohola”, rekao je Milašin.

Prema njegovim riječima, policiji su prijavljena 173 slučaja porodičnog nasilja ili za 37 manje nego 2019. godine, gdje su 134 slučaja kvalifikovana kao krivično djelo, 22 kao prekršaj, a 17 slučajeva je dostavljeno tužilaštvu u vidu izvještaja o preduzetim mjerama i radnjama.

“Primjenom novog zakona od 1. maja 2020. godine u ovoj oblasti više nema prekršaja, nego je svako nasilje u porodici krivično djelo. Takođe, zakonska je obaveza svih da prijave saznanja. Apelujem na sve građane da to i čine jer samo na taj način možemo institucionalno pomoći žrtvama nasilja”, kaže Milašin.

Izvor: Agencije