On je čestitao rukovodstvu i zaposlenima na otvaranju ovog centra koji je neophodan svim posjetiocima, ističući da je grad Prijedor ponosan i na planinu i na Nacionalni park Kozara koji se nalazi najvećim dijelom na teritoriji Prijedora.
“Razgovarao sam već s rukovodstvom Parka o idejama za dalji razvoj turizma. Jedna od njih je uvođenje redovne autobuske linije Prijedor – Mrakovica za koju smatramo da je potrebna. Mnogo je ideja i grad je raspoložen da se poveća ponuda kako bi se povećao i broj turista”, naveo je Pavlović.

On je naglasio da je potrebno da se sve lokalne zajednice uključe u zajedničku promociju i da je potrebno uraditi jednu ozbiljniju i veću prezentaciju potencijala koji mogu privući ne samo goste iz Srpske i BiH nego i izvan ovih granica.
Info centar na Mrakovici je zvanično otvorila ministar trgovine i turizma Republike Srpske Suzana Gašić koja je istakla da ovo mjesto ne pripada samo Prijedoru i samo okolnim lokalnim zajednicama nego svima u Republici Srpskoj i to tako treba da doživljavamo i da svi zajedno doprinosimo razvoju ove planine.
Vršilac dužnosti direktora Nacionalnog parka Kozara Božidar Nikoletić rekao je da je ovaj info centar već dugo potreban i da se evo sada privodi kraju stavljanje u punu funkciju jednog takvog objekta.
“Namjera nam je da ovdje prezentujemo turizam ne samo Kozare nego i svih lokalnih zajednica koje gravitiraju planini. Naša obaveza je sada da se damo u punom kapacitetu da bi posjetioci bili zadovoljni i dali nam pozitivnu ocjenu, a da mi imamo satisfakciju kroz takvu reakciju”, rekao je Nikoletić i zahvalio se svima koji su učestvovali u izgradnji i opremanju ovog objekta.
Novootvoreni info centar se sastoji iz edukativnog i informativnog dijela i postavljena je tematska izložba posvećena prirodnim vrijednostima Parka i putem koje posjetioci mogu dobiti osnovne informacije o flori, fauni, reljefu, šumi i zaštiti prirode, a tu su interaktivni elementi kojima ćemo animirati najmlađe posjetioce.
Opremanje info centra, koji je izgrađen 2012. godine, realizovano je u okviru projekta “Via Dinarika” koji implementira i sufinansira UNDP uz finansijsku pomoć USAID-a i Agencije za razvojnu saradnju Italije.

Izvor: prijedorgrad